Ψευδάργυρος (Zn)©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Ο ψευδάργυρος ανήκει στα μέταλλα και το ιχνοστοιχείο του ψευδαργύρου είναι απαραίτητο στον κάθε οργανισμό για τη διατήρηση της ζωής.

Στον πίνακα του περιοδικού συστήματος των στοιχείων, ο ψευδάργυρος βρίσκεται στην ομάδα IIb, μαζί με το κάδμιο και τον υδράργυρο, που είναι τοξικά μέταλλα [1]. Ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη φυσιολογική δραστηριότητα 300 και πλέον ενζύμων

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης  Ιατρός,  Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών , Medical Life Coach

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Κλασσική Ωτορινολαρυγγολογία,   Κλινική Φαρμακολογία,
Φυσικές θεραπείες, Προληπτική Ιατρική, Προληπτική Ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική,  Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)

Ιατρείο: λάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 e-mail: pharmage@otenet.gr
w
ww.gelis.gr          www.pharmagel.gr    www.gkelanto.gr   www.gkelikosagiorgitiko.gr               www.zinc.gr             www.curcumin.gr   www.gkelismedicallexicon.gr   www.d3gkelin.gr   www.allergopedia.gr  www.orlpedia.gr

και περισσοτέρων από 2000 πρωτεϊνικών μεταγραφικών παραγόντων του κυττάρου [2].

Ανευρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στον προστάτη, σπερματικό υγρό, έσω ους, το μάτι, δέρμα, τρίχες, νύχια, οστά, ήπαρ.  

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα, από τα οποία προσλαμβάνεται, μέσω του λεπτού εντέρου. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εκδήλωσης πολλών παθολογικών καταστάσεων και για τη θεραπεία καταστάσεων, που προκαλούνται, εξ αιτίας της έλλειψής του,  π.χ. η καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης, η οξεία διάρροια στα παιδιά και η επούλωση των τραυμάτων και των καταγμάτων [3]


Ο ψευδάργυρος διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ουσία που ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος,.

Γι' αυτό χορηγείται στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, τις καθ’ υποτροπήν μέσες ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες και αμυγδαλίτιδες, ενώ προλαβαίνει και τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Χρησιμοποιείται στην ελονοσία, στις χώρες που ενδημεί αυτή η νόσος, καθώς και σε παρασιτώσεις.

Μερικοί χορηγούν τον ψευδάργυρο στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού, τη νυκταλωπία (έλλειψη όρασης στο ημίφως) και τον οφθαλμικό καταρράκτη.

Χρησιμοποιείται επίσης κατά του άσθματος, του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, το ΑΙDS  και δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ακμή.

Ο ψευδάργυρος χορηγείται επίσης στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερδραστηριότητας [attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD)]τις διαταραχές της γεύσης, τις εμβοές των αυτιών, τις σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, , τη νόσο του Crohn, τη νόσο του Alzheimer , το σύνδρομο Down, τη νόσο του Hansen, την ελκώδη κολίτιδα, το πεπτικό έλκος και τη νευρική ανορεξία.

Μερικοί χορηγούν ψευδάργυρο στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, την ανδρική στειρότητα, τη στυτική δυσλειτουργία, την οστεοπενία και οστεοπόρωση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα τις μυικές κράμπες που σχετίζονται με ηπατοπάθεια.

 Χρησιμοποιείται επίσης στη δρεπανοκυτταρική αναιμία και σε κληρονομικές παθήσεις, όπως η εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα και η νόσος του Wilson.

O ψευδάργυρος είναι πολύτιμος για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, την αύξηση της μυικής δύναμης και της σωματικής ρώμης.

Ο ψευδάργυρος χορηγείται για τη θεραπεία της ακμής, τη γήρανση του δέρματος, τις ερπητικές λοιμώξεις και την επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων και των καταγμάτων.

Υπάρχουν οφθαλμικά κολλύρια που περιέχουν θειικό ψευδάργυρο και χρησιμοποιούνται για τον ερεθισμό των ματιών. Ο κιτρικός ψευδάργυρος χρησιμοποιείται στις οδοντόκρεμες και τα στοματοπλύματα για τον περιορισμό της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.

Από τις μορφές ψευδαργύρου ιδιαίτερα ευαπορρόφητη από το έντερο είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [4, 5], η βιοδιαθεσιμότητα του οποίου επαυξάνεται από τη βιταμίνη C.

Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C έχουν συνεργική δράση [6]. To συμπλήρωμα διατροφής Zincobell περιέχει στην κάψουλά του 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg L-ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C).

To Ζincobell μπορεί να χορηγηθεί σε καταστάσεις έλλειψης ψευδαργύρου ή σε καταστάσεις που χρειάζονται συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου σε δόση 10-40mg ημερησίως, υπο την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού. Η χορήγηση μεγάλων δόσεων ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετο). Η μακροχρόνια λήψη ψευδαργύρου, πάνω από 50mg ημερησίως για διάστημα πέραν των δύο μηνών μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του χαλκού και να προκληθεί αναιμία.

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.93  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Fosmire GJ.  Review Zinc toxicity. Am J Clin Nutr. 1990 Feb; 51(2):225-7.[PubMed] [Ref list]

2. Melissa L. Zastrow, Vincent L. PecoraroDesigning . Hydrolytic Zinc Metalloenzymes. Biochemistry. 2014 Feb 18; 53(6): 957–978. Published online 2014 Feb 7. doi: 10.1021/bi4016617

3. Sadighi A, Roshan MM, Moradi A, Ostadrahimi A. The effects of zinc supplementation on serum zinc, alkaline phosphatase activity and fracture healing of bones. Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1276-9. Erratum in: Saudi Med J. 2008 Dec;29(12):1836.

4. Barrie SAWright JVPizzorno JEKutter EBarron PC. Comparative absorption of zinc picolinate, zinc citrate and zinc gluconate in humans. Agents Actions. 1987 Jun;21(1-2):223-8.

5. Linus Pauling Institute : Micronutrient Information Center  Zinc, Last updated 6/11/15  

6.Gromova OA, Torshin IY, Pronin AV, Kilchevsky MA. [Synergistic application of zinc and vitamin C to support memory, attention and the reduction of the risk of the neurological diseases]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2017;117(7):112-119. doi: 10.17116/jnevro201711771112-119.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.