Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Δεν έχει όμως αποδειχτεί ακόμη πλήρως πως επιδρά το μαγνήσιο στις ανθρώπινες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το βέβαιον είναι ότι σήμερα γνωρίζουμε ότι η έλλειψη μαγνησίου επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιο φαινόμενο η σοβαρή έλλειψη του μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα, εν τούτοις η έλλειψη ή  η ανεπάρκειά  του μπορεί να εκδηλωθεί με ένα  αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης. Είναι αποδεδειγμένο ότι η ανεπάρκεια ή η έλλειψη μαγνησίου σχετίζεται με κακής ποιότητας ύπνο και αϋπνία. Τα ανεπαρκή επίπεδα του μαγνησίου στην κυκλοφορία του αίματος συμβάλουν στην εκδήλωση του άγχους και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Όπως είναι γνωστόν, τόσο το άγχος, όσο και η κατάθλιψη συμβάλουν στην αϋπνία, δηλαδή τη μη έλευση και εγκατάσταση του ύπνου. Η αϋπνία είναι μια ολοένα και πιο συνηθισμένη κλινικού ενδιαφέροντος  κατάσταση, από την οποία  αναφέρεται ότι πάσχει  έως και το 50% των ηλικιωμένων ενηλίκων, δηλαδή τα  άτομα ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης με 55 ετών. Η διάγνωση της αϋπνίας σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση των Διαταραχών Ύπνου περιλαμβάνει δυσκολίες στην έναρξη του ύπνου, δυσκολίες στη διατήρηση του ύπνου και επακόλουθη διαταραχή στη λειτουργία των πασχόντων κατά τη διάρκεια της ημέρας [1].

Η σχέση του μαγνησίου με την αϋπνία

Τα άτομα με αϋπνία παραπονούνται ότι τους λείπει ενέργεια  και ότι δεν αισθάνονται ανανεωμένα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ταλαιπωρούνται από υπνηλία, ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη.

Η έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο  μπορεί να βελτιώσει  τα συμπτώματα της αϋπνίας. Σε μια μελέτη επί ηλικιωμένων ατόμων με αϋπνία χορηγήθηκαν 500mg μαγνησίου ημερησίως επί οκτώ εβδομάδες και παρατηρήθηκε βελτίωση,  που καταγράφηκε με υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις.

Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς είχαν ταχύτερη έλευση του ύπνου και ο ύπνος τους είχε μεγαλύτερη διάρκεια, πράγμα που σημαίνει  ότι παρέμειναν περισσότυερο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι κοιμώμενοι , ξύπνησαν αργότερα και περιόρισαν την πρωρη αφύπνισή τους το πρωί.

Στα άτομα αυτά βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις μελατονίνης και ρενίνης του ορού, ενώ το μαγνήσιο  έπαιξε ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης. Βρέθηκαν επίσης μειωμένες και οι συγκεντρώσεις της κορτιζόλης του ορού, της ορμόνης του στρες.

Σε άλλες μελέτες έχουν δημοσιευτεί παρόμοια αποτελέσματα. Σε μια μελέτη επί 60 ασθενών διαγνωσμένων με αϋπνία έγινε διαχωρισμός 30 ασθενών προς μελέτη και 30 ασθενών που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.

Στην ομάδα που μελετήθηκε  χορηγήθηκαν μαγνήσιο-μελατονίνη-σύμπλεγμα βιταμινών Β (Η δόση περιείχε  175 mg μαγνήσιο,  10 mg βιταμίνη  B6, 16 μg βιταμίνη  B12, μελατονίνη  1 mg και εξτραφολικό -S 600 μg ημερησίως, 1 ώρα προ του ύπνου, επί 3 μήνες). Οι ασθενείς που πήραν αυτή την αγωγή  περιόρισαν τα συμπτώματα της αϋπνίας και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά της και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους[3].  

Η συνεργική υπνογόνος δράση της L-θεανίνης και του μαγνησίου

H L-θεανίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των διαταραχών του ύπνου και  τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μέσω ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών και τη μείωση του ψυχολογικού στρες .  Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η L-θεανίνη ασκεί τη χαλαρωτική της δράση ενισχύοντας τα επίπεδα GABA, αυξάνοντας έτσι την έκφραση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο [4, 5, 6].

Από την άλλη πλευρά, το μαγνήσσιο (Mg 2+), ένας φυσικός ανταγωνιστής του υποδοχέα NMDA [ Ο N-methyl-D-aspartate receptor  είναι ένας υποδοχέας γλουταμικού που υπάρχει στους νευρώνες] και αγωνιστής των υποδοχέων GABA [Οι υποδοχείς GABA είναι μια κατηγορία υποδοχέων που ανταποκρίνονται στον νευροδιαβιβαστή γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA)], έχει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου[7]

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας πειραματόζωα μελέτησαν την αλληλεπίδραση του μαγνησίου με την L-θεανίνη και βρήκαν ότι συγχωρηγώντας αυτά τα δύο μόρια , εκτός από την αύξηση των επιπέδων της  ντοπαμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης που προκαλείται μειώνονται και τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεΰδης   (MDA)μηλονοδιαλδεΰδη (MDA) είναι ένα από τα τελικά προϊόντα της υπεροξείδωσης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα κύτταρα. 

Η αύξηση των ελεύθερων ριζών προκαλεί υπερπαραγωγή MDA. Το επίπεδο μηλονοδιαλδεΰδης είναι κοινώς γνωστό ως δείκτης οξειδωτικού στρες και της αντιοξειδωτικής κατάστασης σε καρκινικούς ασθενείς][8]  και αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ενζύμων ιδιαίτερα με τη χρησιμοποίηση σύμπλκων αλάτων του μαγνησίου. 

Οι αναλύσεις έκφρασης πρωτεϊνών έδειξαν επίσης ότι ο συνδυασμός των συμπλόκων  αλάτων μαγνησίου και  L -θεανίνης μειώνουν σημαντικά τα προκαλούμενα  επίπεδα συνθάσης νιτρικού οξειδίου (iNOS) και ενδοθηλιακής συνθάσης μονοξειδίου του αζώτου (eNOS)

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, τα σύμπλοκα άλατα  Mg βελτίωσαν τον λανθάνοντα χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου ακόμη και μετά τη χορήγηση καφεΐνης. Τα μόρια του μαγνησίου και της  L-θεανίνης διέρχονται από τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Έτσι αυξάνουν τα ιόντα μαγνησίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και αυτό έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία ενός υπνορρυθμιστικού αποτελέσματος παρόμοιο με αυτό της L-θεανίνης[9,10].

Μετά από αυτά τα αποτέλεσμα, τα δεδομένα έδειξαν το μαγνήσιο  ενισχύει την επίδραση της L -θεανίνης στον ύπνο ενισχύοντας τα βραδέα εγκεφαλικά κύματα, ρυθμίζοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και των υποδοχέων GABA.

Στις περιπτώσεις χρόνιας αϋπνίας μπορεί να γίνει συδυασμένη χορήγηση μιά ώρα πρό του ύπνου επί τρεις μήνες: μελατονίνη (χάπι των 2mg), L- θεανίνη (μία κάψουλα Calmagkel των 150mg), μία κάψουλα Magnigkel (57mg Tαυρικό Μαγνήσιο και 286mg Κιτρικό Μαγνήσιο) και 8 σταγόνες υπογλωσσίως Dr Gkelis' Safe Vitamin B12 (500μg Mεθυλκοβαλαμίνη + 500μg Aδενοσύλκοβαλαμίνη).

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Sateia MJ. International classification of sleep disorders-third edition. Chest. 2014;146(5):1387–1394. doi: 10.1378/chest.14-0970. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

2.Behnood AbbasiMasud KimiagarKhosro SadeghniiatMinoo M ShiraziMehdi HedayatiBahram Rashidkhani.  The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.

3.Gorica Djokic et al. The Effects of Magnesium - Melatonin - Vit B Complex Supplementation in Treatment of Insomnia. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Aug 30;7(18):3101-3105.

4.Kim S, Jo K, Hong K-B, Han SH, Suh HJ. GABA and l-theanine mixture decreases sleep latency and improves NREM sleep. Pharm Biol. (2019) 57:64–72. doi: 10.1080/13880209.2018.1557698

5.Kimura R, Murata T. Effect of theanine on norepinephrine and serotonin levels in rat brain. Chem Pharm Bull. (1986) 34:3053–7. doi: 10.1248/cpb.34.3053

6.Yokogoshi H, Mochizuki M, Saitoh K. Theanine-induced reduction of brain serotonin concentration in rats. Biosci Biotechnol Biochem. (1998) 62:816–7. doi: 10.1271/bbb.62.816

7.Muhammed Furkan DasdelenSezgin ErBerkan Kaplan , Suleyman Celik , Mustafa Caglar Beker , Cemal Orhan , Mehmet Tuzcu , Nurhan Sahin , Havakhanum Mamedova , Sarah Sylla , James Komorowski , Sara Perez Ojalvo , Kazim Sahin , Ertugrul Kilic. A Novel Theanine Complex, Mg-L-Theanine Improves Sleep Quality via Regulating Brain Electrochemical Activity. Front Nutr. 2022 Apr 5;9:874254.

8.Terashima T, Takido J, Yokogoshi H. Time-dependent changes of amino acids in the serum, liver, brain and urine of rats administered with theanine. Biosci Biotechnol Biochem. (1999) 63:615–8. doi: 10.1271/bbb.63.615

9.Yokogoshi H, Kobayashi M, Mochizuki M, Terashima T. Effect of theanine, r-glutamylethylamide, on brain monoamines and striatal dopamine release in conscious rats. Neurochem Res. (1998) 23:667–73. doi: 10.1023/A:1022490806093

10.Sumit Jamwal ,Puneet Kumar. L-theanine, a Component of Green Tea Prevents 3-Nitropropionic Acid (3-NP)-Induced Striatal Toxicity by Modulating Nitric Oxide Pathway. Mol Neurobiol. 2017 Apr;54(3):2327-2337.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Σχέση της βιταμίνης D3 και του μαγνησίου©
Yπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD), Aικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist) Mε μελέτες in vitro και in vivo που έγιναν στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι τα ένζυμα που συνθέτουν και μεταβολίζουν τη βιταμίνη D (όταν αναφέρεται ο όρος βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D3 και η βιταμίνη D2) εξαρτώνται από το μαγνήσιο.

Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.