Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

To οξείδιο του μαγνησίου είναι επίσης η μορφή του μαγνησίου που βρίσκεται πιο συχνά στα συμπληρώματα λόγω του φθηνού κόστους της. Τα συμπληρώματα χαμηλής ποιότητας χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη

μορφή μαγνησίου επειδή οι άλλες πιο απορροφήσιμες  μορφές είναι πιο ακριβές.

Πολλοί καταναλωτές παρασύρονται από το φθινότερο κόστος των συμπληρωμάτων που περιέχουν οξείδιο του μαγνησίου, χωρίς να σκέπτονται ότι προσλαμβάνουν τη λιγότερο βιοδιαθέσιμη μορφή μαγνησίου της αγοράς, το οποίο δεν επιφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του μαγνησίου στην υγεία.

Το οξείδιο του μαγνησίου δεν είναι εντελώς άχρηστο, αλλά δεν είναι μια εξαιρετική μορφή για την αύξηση των συνολικών επιπέδων μαγνησίου στο σώμα.

Αν ένα άτομο αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, για οποιονδήποτε λόγο,  η καλύτερη ένδειξη  χρήσης του είναι η παρουσία δυσκοιλιότητας[2], χωρίς να περιμένει κανείς ότι  κάποια σημαντική ποσότητα μαγνησίου να μπει στο ανθρώπινο σώμα  για να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα που οφείλονται στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια του μαγνησίου.

Tα  αναδυόμενα κλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι, όταν χρησιμοποιείται το οξείδιο  του μαγνησίου  ως καθαρτικό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο λήπτης ότι πρέπει να πάρει την  καταλληλότερη δόση, που θα εξασφαλίσει την επαρκή  συγκέντρωση του μαγνησίου στον ορό, δεν θα έχει αλληλεπιδράσεις του με άλλα συγχορηγούμενα φάρμακα και ότι θα περιοριστεί  η πιθανότητα πρόκλησης παρενεργειών, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία[3].

Γιαυτό το λόγο ας αποφεύγονται τα συμπληρώματα που περιέχουν οξείδιο του μαγνησίου, διαβάζοντας πάντοτε την περιεκτικότητα των μορφών μαγνησίου που υπάρχουν στα κυκλοφορούντα συμπληρώματα μαγνησίου.

Μερικά συμπληρώματα αποφεύγουν να αναφέρουν ότι περιέχουν οξείδιο του μαγνησίου ή αναφέρουν τη λέξη μαγνήσιο, αποφεύγοντας την λέξη οξείδιο ή του μαγνησίου. Επισημαίνεται  ότι  το συμπλήρωμα οξειδίου του μαγνησίου είναι πενιχρής απορροφητικότητας μαγνήσιο, που δεν θα επιφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του μαγνησίο στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη να αυξήσουν τα ενδοκυττάρια επίπεδα του μαγνησίου του σώματός τους.

Από τις πλεον απορροφήσιμες μορφές μαγνησίου, χωρίς να αυξάνει σημαντικά το κόστος τους είναι ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου agnigkel). Το ταυρικό μαγνήσιο επιδεικνύει εξαιρετική απορροφητικότητα και είναι ίσως η μοναδική μορφή μαγνησίου που εισέρχεται στις ίνες του μυοκαρδίου, δρώντας καρδιοπροστατευτικά και αντιαρρυθμικά. Ο συνδυασμός μαγνησίου και ταυρίνης σταθεροποιεί τις κυτταρικές μεμβράνες, χωρίς να ασκεί δκαθαρτική δράση στο έντερο[4].

To ταυρικό μαγνήσιο είναι η καλύτερη επιλογή συμπληρώματος  μαγνησίου για άτομα με προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα, διότι προλαβαίνει την εκδήλωση αρρυθμιών και προστατεύει το μυοκάρδιο από καρδιακές προσβολές. Τα αποτελέσματα  της χρησιμοποίησης ταυρικού μαγνησίου υποδηλώνουν ότι το ταυρικό μαγνήσιο έχει εξέχουσα αντιυπερτασική και καρδιοπροστατευτική δράση μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας[4].

Το κιτρικό μαγνήσιο είναι μια πολύ διαδεδομένη μορφή συμπληρώματος μαγνησίου, διότι αν και είναι φθηνό είναι σημαντικά απορροφήσιμο. Το κιτρικό μαγνήσιο είναι ήπιο καθαρτικό του εντέρου και βοηθάει σημαντικά τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα των ατόμων με προβλήματα από το παχύ έντερο, αλλά δεν βοηθάει τα άτομα υδαρείς κενώσεις. Το κιτρικό μαγνήσιο επιδεικνύει μεγαλύτερη διαλυτότητα και απορροφητικότητα, συγκριτικά προς το οξείδιο του μαγνησίου[5].

Το κιτρικό μαγνήσιο  μπορεί να διασχίσει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό με μια καθαρή ροή από το αίμα στο εγκεφαλικό παρέγχυμα[10]. Η ενεργός μεταφορά μαγνησίου από το αίμα στο εξωκυττάριο υγρό του εγκεφάλου αποδεικνύεται από την υψηλότερη συγκέντρωσή του στο φλοιώδες εξωκυττάριο υγρό από τη συγκέντρωσή του στο πλάσμα-διύλιση ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό [11].

Από νευρολογική άποψη, το μαγνήσιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη νευρομεταβίβαση και τη νευρομυϊκή αγωγιμότητα. Δρα προστατευτικά κατά της υπερβολικής νεροδιέγερσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο νευρωνικών κυττάρων (διεγερτοτοξικότητα) και έχει εμπλακεί σε πολλαπλές νευρολογικές διαταραχές. Λόγω αυτών των σημαντικών λειτουργιών στο νευρικό σύστημα, το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο με έντονο ενδιαφέρον για την πιθανή πρόληψη και θεραπεία νευρολογικών διαταραχών. Στην τρέχουσα βιβλιογραφία αναφέρεται η νευροπροστατευτική δράση του μαγνησίου  σε ασθενείς με  ημικρανία, χρόνιο πόνο, επιληψία, νόσο του Αλτσχάιμερ, νόσο του Πάρκινσον και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και τις κοινά συννοσηρές καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης[6].

Η καθημερινή λήψη κιτρικού μαγνησίου  δείχνει ανώτερη βιοδιαθεσιμότητα μετά από 60 ημέρες θεραπείας σε σύγκριση με άλλες θεραπείες με συμπληρώματα μαγνησίου,  που μελετήθηκαν[7].

Σε γενικές γραμμές, έχει διαπιστωθεί ότι  ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel), μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειαςνα μειώσει τις μυικές κράμπεςνα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει το άγχος. (Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των χημικών μεταβιβαστών (νευροδιαβιβαστών) στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση ηρεμιστικού και χαλαρωτικού αποτελέσματος[12].

Ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να χορηγηθούν συμπληρωματικά για την πρόληψη ή/και την ανακούφιση των κρίσεων ημικρανίας. Δρουν, βελτιώνοντας τη μιτοχονδριακή λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο και μειώνουν  το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να είναι μία από τις διαδικασίες που διέπουν την παθογένεση της ημικρανίας[8] .

Το ταυρικό μαγνήσιο που χορηγείται συμπληρωματικό από το στόμα προγεννητικά στις εγκύους μπορεί να έχει, τόσο προληπτική, όσο και θεραπευτική αξία για το σύνδρομο προεκλαμψίας/εκλαμψίας. Υπό το πρίσμα των προστατευτικών δράσεων κατά της  υποξίας, τόσο του μαγνησίου, όσο και της ταυρίνης, η συμπληρωματική χορήγηση στις εγκύους ταυρικού μαγνησίου μπορεί επίσης να προστατεύσει τα έμβρυα που αντιμετωπίζουν προσωρινή περιγεννητική ασφυξία, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης[9].

Σε περίπτωση ανάγκης συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου επιλέγεται ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου που περιέχονται σε μία κάψουλα Magnigkel. H δοσολογία του Magnigkel στους ενηλίκους είναι μια κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό, διότι έτσι διευκολύνεται η κατάποση της κάψουλας. Τα άτομα που δυσκολεύονται να καταπιούν κάψουλες μπορούν να ανοίγουν την κάψουλα και να ανακατεύουν το περιεχόμενό της με ένα κομμάτι λιωμένης μπανάνας ή μήλου ή με μια κουταλιά γιαούρτι.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.M FirozM Graber. Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnes Res. 2001 Dec;14(4):257-62.

2.Hideki MoriJan TackHidekazu Suzuki. Magnesium Oxide in Constipation. Nutrients. 2021 Jan 28;13(2):421.

3.Hideki MoriJan TackHidekazu Suzuki. Magnesium Oxide in Constipation. Nutrients. 2021 Jan 28;13(2):421.

4.Shrivastava P, Choudhary R, Nirmalkar U, Singh A, Shree J, Vishwakarma PK, Bodakhe SH. Magnesium taurate attenuates progression of hypertension and cardiotoxicity against cadmium chloride-induced hypertensive albino rats. J Tradit Complement Med. 2018 Jun 2;9(2):119-123.

5.J S LindbergM M ZobitzJ R PoindexterC Y Pak Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium oxide. J Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55.

6.Anna E. KirklandGabrielle L. Sarlo, and Kathleen F. Holton.The Role of Magnesium in Neurological Disorders. Nutrients. 2018 Jun; 10(6): 730.

7.Ann F WalkerGeorgios MarakisSamantha ChristieMartyn Byng. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study.  Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.

8.Fila M., Chojnacki C., Chojnacki J., Blasiak J. Nutrients to Improve Mitochondrial Function to Reduce Brain Energy Deficit and Oxidative Stress in Migraine. Nutrients. 2021;13:4433.

9.M F McCarty. Magnesium taurate for the prevention and treatment of pre-eclampsia/eclampsia.  Med Hypotheses. 1996 Oct;47(4):269-72.

10. Sacco RL, Chong JY, Prabhakaran S, Elkind MS. Experimental treatments for acute ischaemic stroke. Lancet. 2007;369:331–41.

11.Bito LZ. Blood-Brain Barrier: Evidence for Active Cation Transport between Blood and the Extraceliular Fluid of Brain. Science. 1969;165:81–3.

12. Neil Bernard BoyleClare LawtonLouise Dye. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5):429.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.