Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

 

Ο δολομίτης CaMg (SO) είναι όπως υποδηλώνει το όνομα άφθονος στην οροσειρά των Δολομιτών των Άλπεων[1, 2]. Η πιο άφθονη πηγή βιολογικά διαθέσιμου μαγνησίου, ωστόσο, είναι η υδρόσφαιρα ( δηλ . ωκεανοί και ποτάμια). Στη θάλασσα, η συγκέντρωση μαγνησίου είναι περίπου 55 mmol/L και στη Νεκρά Θάλασσα ως ακραίο παράδειγμα, η συγκέντρωση αναφέρ

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κόρινθος τηλ. 6944280764,   pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr  www.pharmagel.gr
Αικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια, Παπαληγούρα 16 Άσσος, Κόρινθος Τηλ. 7944644820 kgkeli@hotmail.com

εται ότι είναι 198 mmol/L μαγνησίου και αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου [3].

Το μαγνήσιο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τους ζωντανούς οργανισμούς και είναι το τέταρτο πιο άφθονο μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα. 

Οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν τακτικά μαγνήσιο για να αποτρέψουν την έλλειψη ή την ανεπάρκεια μαγνησίου, αλλά καθώς η συνιστώμενη ημερήσια δόση για μαγνήσιο ποικίλλει, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ποια θα πρέπει να είναι η ακριβής βέλτιστη πρόσληψη. Με βάση το γεγονός ότι, το μαγνήσιο συμμετέχει σε  πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος, είναι πολύ  σημαντικός ρόλος του στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών [3].

Ο ρόλος του μαγνησίου στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Έχει αναγνωριστεί ότι το μαγνήσιο είναι  συμπαράγοντας για περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις, όπου είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

H ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) είναι ένα οργανικό μόριο με δεσμούς υψηλής ενέργειας που αποτελείται από δακτύλιο αδενίνης, ριβόζη και τρεις φωσφορικές ομάδες. Έχει θεμελιώδη ρόλο στον μεταβολισμό, καθώς μεταφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσει μια σειρά κυτταρικών διεργασιών που λειτουργούν αποτελεσματικά.

Το ΑΤΡ παραλαμβάνει και μεταφέρει ενέργεια σε οποιοδήποτε μέρος του κυττάρου, και την αποδίδει γρήγορα με μία και μόνο χημική αντίδραση.

Το μαγνήσιο απαιτείται για τη σύνθεση του  DNA και RNA, την αναπαραγωγή και τη σύνθεση πρωτεϊνών. 

Επιπλέον, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της μυϊκής συστολής, της αρτηριακής πίεσης, του μεταβολισμού της ινσουλίνης, της καρδιακής διεγερσιμότητας, του αγγειοκινητικού τόνου, της νευρικής λειτουργίας  και της νευρομυϊκής αγωγιμότητας.

 Οι ανισορροπίες στην κατάσταση του μαγνησίου -πρωτίστως η υπομαγνησιαιμία-, η οποία καθώς φαίνεται είναι πιο συχνή από την υπερμαγνησιαιμία- μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες νευρομυϊκές, καρδιακές ή νευρικές διαταραχές. 

Με βάση τις πολλές λειτουργίες του μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα, το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών [3].

Οι συνέπειες της υπομαγνησιαιμίας

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από χρόνιες και φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το άσθμα, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ημικρανιακοί πονοκέφαλοι  και η οστεοπόρωση [4].

Κλινικές εφαρμογές της συμπληρωματικής λήψης  μαγνησίου

 Το μαγνήσιο ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να χορηγηθεί υπό μορφή διαφόρων αλάτων του μαγνησίου, που λαμβάνονται από το στόμα ή παρεντερικώς, δηλαδή από οποιαδήποτε οδό χορήγησης, εκτός από τη χορήγηση από το στόμα.

Εκτός από τη συνήθη χρήση του μαγνησίου  ως αντιόξινου και καθαρτικού, άλλες εξακριβωμένες χρήσεις, που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία, συνίστανται στη συμπληρωματική θεραπεία πολλών ασθενειών όπως οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια, προεκλαμψία, κατάθλιψη, νόσος Πάρκινσον, υπέρταση, ορισμένοι τύποι καρδιακής αρρυθμίας,  πονοκέφαλοι  ημικρανίας, επιληψία, εγκεφαλική αιμορραγία, και εγκεφαλικό επεισόδιο[5]

Σχέση του μαγνησίου με το στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να  αυξήσει την απώλεια του μαγνησίου από τον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου. Με τη σειρά της, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του  μαγνησίου θα μπορούσε να ενισχύσει την ευαισθησία του σώματος στο στρες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου  κύκλου μαγνησίου και στρες[6]

Πως μπορεί να εφοδιαστεί ο ανθρώπινος οργανισμός με μαγνήσιο

Καλές πηγές μαγνησίου για τον άνθρωπο είναι τα  μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), ξηροί  καρποί, όσπρια και λευκές πατάτες (κόνδυλοι)[7].

Σε περίπτωση ανεπαρκούς εφοδιασμού του οργανισμού με διατροφικό μαγνήσιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι πιο ευαπορρόφητες μορφές αλάτων μαγνησίου, όπως το ταυρικό και το κιτρικό μαγνήσιο.

Το Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 28,5 mg Ταυρικού Μαγνησίου 143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Η δοσολογία του Μagnigkel είναι μία κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό. Τα άτομα που παίρνουν καθημερινά βιταμίνη D3 [D3 Gkelin drops] πρέπει να παίρνουν ταυτόχρονα και Mαγνήσιο.

Αλληλεπιδράσεις του μαγνησίου με άλλα θρεπτικά συστατικά

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη D3 είναι 2 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις φυσιολογικές λειτουργίες διαφόρων οργάνων. Το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D3, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών.

Όλα τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D3 φαίνεται να απαιτούν μαγνήσιο, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις στο ήπαρ και τα νεφρά. Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναφέρεται ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως σκελετικές παραμορφώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο[7].

Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, ~75% όλων των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα 25 υδροκυβιταμίνης D3 ή 25(OH)D3, που είναι ένας από τους κύριους μεταβολίτες της βιταμίνης D3. Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει όταν τα επίπεδα της 25 υδροκυβιταμίνης D3 είναι <20ng/ml, ενώ ανεπαρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει όταν οι συγκεντρώσεις της 25 υδροκυβιταμίνης D3 βρίσκονται μεταξύ 21 και 30 ng/mL

Λόγω της πρόσφατης αύξησης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης για την ανάγκη επάρκειας της βιταμίνης D3 στον ανθρώπινο οργανισμό, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 έχει γίνει κοινή πρακτική. Όμως, παρά τούτο, η έλλειψη ή η ανεπάρκεια μαγνησίου  εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστη. Ο έλεγχος ενός πληθυσμού για χρόνια έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου είναι δύσκολος, επειδή ένα φυσιολογικό επίπεδο μαγνησίου στον ορό μπορεί να εξακολουθεί να σχετίζεται με μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα επίπεδα των συγκεντρώσεων του μαγνησίου στον ορό δεν είναι τα ίδια με τις ενδοκυττάριες συγκεντρώσεις μαγνησίου. 

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απλή και ακριβής εργαστηριακή εξέταση για τον προσδιορισμό της συνολικής κατάστασης μαγνησίου του σώματος στον άνθρωπο. Το Mαγνήσιο  είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό της βιταμίνης D3 και η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D3 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση του μαγνησίου[8].

Όταν χορηγούνται μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3 και για μεγάλο χρονικό διάστημα  συνιστάται να αποφεύγεται η χορήγησή της βιταμίνης D3 μαζί με το μαγνήσιο στην ίδια κάψουλα, διότι η ημερήσια δόση της βιταμίνης D3 διαφέρει από ατόμου σε άτομο, ενώ του μαγνησίου είναι σταθερή η συνολική ημερήσια δόση.

Υπάρχουν άτομα που χρειάζονται 10.000 Διεθνείς Μονάδες φυσικής βιταμίνης D3 ημερησίως που πρέπει να τις παίρνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα και άλλα άτομα που ρυθμίζουν τη λήψη της βιταμίνης D3 βάσει των μετρήσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό τους. Η ασφαλέστερη δοσολογία της βιταμίνης D3 είναι αυτή που καθορίζεται βάσει των κατά καιρούς μετρήσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 (Aρχές Οκτωβρίου τέλος Απριλίου).

Οποιαδήποτε δόση της βιταμίνης D3 πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη ευαπορρόφητων μορφών μαγνησίου, όπως το ταυρικό και το κιτρικό μαγνήσιο, που φέρονται σε μία κάψουλα agnigkel]. Κάθε κάψουλα Magnigkel περιέχει 28,5mg ταυρικού Μαγνησίου και  143mg κιτρικού μαγνησίου. Η δοσολογία του Magnigkel για τους ενήλικες είναι μία κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό.

Η ευεργετική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης μαγνησίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2  και ασβεστίου στη σκελετική υγεία

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της  Anna Capozzi  και των συνεργατών (2020) θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της σκελετικής υγείας  τα συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου[9].

Κατά τους παραπάνω ερευνητές η  λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου από μόνη της δεν συνιστάται για την πρόληψη των καταγμάτων στο γενικό μετεμμηνοπαυσιακό πληθυσμό. Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος με ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να συνοδεύσουν τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και να συμμορφώνονται στις ακριβείς οδηγίες του γιατρού τους[9].

 Η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 είναι απαραίτητη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος ή έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια  βιταμίνης D3. Αυτά τα άτομα προκειμένου να πάρουν την ορθή για τον οργανισμό τους καθημερινή δόση της βιταμίνης D3, πρέπει πρώτα να μετρήσουν τις συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους. Η ποσότητα της βιταμίνης D3 που θα λάβουν εξαρτάται από το αν έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3[9].

Η βιταμίνη K2 και το μαγνήσιο  φαίνεται να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική λήψη 100μg βιταμίνης Κ2 (Kappagkel) πρωί και βράδυ με το φαγητό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος σε οστεοπορωτικούς ασθενείς, ενισχύοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα του ασβεστίου και της βιταμίνης D3 (D3 Gkelin drops).  

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια του μαγνησίου  θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών και των μυών. Για τη συντήρηση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος στα άτομα που αποδεδειγμένα έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3  μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά το D3 Gkelin drops σε δοσολογία που καθορίζεται ανάλογα με το βαθμό της έλλειψης ή ανεπάρκειας της βιταμίνης D3 του κάθε ατόμου. Συνήθως για να εξασφαλιστούν επίπεδα συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3 60-80ng/ml, που είναι τα επιθυμητά,  αρκεί η καθημερινή λήψη 4 σταγόνων ή 4000 Διεθνών Μονάδων (IU) του συμπληρώματος D3 Gkelin drops, το οποίο περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Ταυτόχρονα, συμπληρωματικά, για τη μυοσκελετική υγεία μπορεί να χορηγηθεί το Magnigkel, του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 28,5 mg ταυρικού μαγνησίου και 143 mg κιτρικού μαγνησίου. Πράγματι, σε πειραματόζωα ή κλινικές μελέτες έχει βρεθεί ότι  η ταυρίνη μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει την αθηρωματογένεση που προκαλείται από τη χοληστερόλη, αποτρέπει τις αρρυθμίες και σταθεροποιεί τα αιμοπετάλια--επιδράσεις παράλληλες με αυτές του μαγνησίου. 

Το ταυρικό μαγνήσιο μπορεί επομένως να έχει σημαντικές δυνατότητες ως αγγειοπροστατευτικό. Οι επιδράσεις του ταυρικού μαγνησίου στον διαβήτη αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τόσο το μαγνήσιο όσο και η ταυρίνη μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επίσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη [10].

Είναι γνωστόν ότι η υπέρταση ενισχύει τον κίνδυνο της καταρρακτογένεσης. Συμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biomedicine & Pharmacotherapy το 2016 το ταυρικό μαγνήσιο  εμποδίζει την εξέλιξη της καταρρακτογένεσης μέσω της αποκατάστασης της αρτηριακής πίεσης, των οξειδωτικών βλαβών των οφθαλμικών φακών και των λειτουργιών της ΑΤΡάσης του φακού στην υπερτασική κατάσταση. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού μαγνησίου μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και της σχετικής καταρρακτογένεσης[11].

Έχει βρεθεί ότι η συμπληρωματική λήψη μαγνησίου  βελτιώνει τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου σε υπομαγνησιαιμικούς ασθενείς.  Το 2021 δημοσιεύτηκε στο  Magnesium Research (2021) μελέτη  που αφορούσε την αξιολόγηση του ρόλου του μαγνησίου  σε  νορμομαγνησιαιμικά άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία σ΄αυτούς που πήραν  400 mg κιτρικού μαγνησίου και σε αυτούς που πήραν  εικονικό φάρμακο, καθημερινά επί 12 εβδομάδες. 

Η αρτηριακή πίεση, η HbA1c (γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη), οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο πλάσμα, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, το ιονισμένο μαγνήσιο του αίματος, οι συγκεντρώσεις χοληστερόλης στον ορό, τα τριγλυκερίδια, βιταμίνη D3, κρεατινίνη, ιντερλευκίνη-6 και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μετρήθηκαν στην αρχή και μετά το 12 εβδομάδες.  

Η συμπληρωματική λήψη μαγνησίου  οδήγησε σε σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης μαγνησίου στο πλάσμα  και μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.  Η HbA1c μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα που πήρε μαγνήσιο και η διαφορά στην αλλαγή μεταξύ της ομάδας εικονικού φαρμάκου και της ομάδας μαγνησίου ήταν σημαντική. Τα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό αυξήθηκαν σημαντικά μόνο στην ομάδα που έπαιρνε κιτρικό μαγνήσιο.  

Στα  νορμομαγνησιαιμικά άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, η από του στόματος συμπληρωματική χορήγηση  κιτρικού μαγνήσιου  μείωσε την HbA1c και την αρτηριακή πίεση. Γίνεται αντιληπτή από τα παραπάνω η χρησιμότητα της ταυτόχρονης χορήγησης ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου agnigkel) και η ευεργετική συμβολή τους στη διατήρηση της γενικής υγείας[12].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Cotton, F.A.; Wilkinson, G. Anorganische Chemie; Chemie GmbH: Weilheim, Germany, 1967. 

2.Weast, R.C. Handbook of Chemistry and Physics; CRC Press: Boca Raton, FL, USA, 1987. 

3.Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226.

4.Song, Y.; Ridker, P.M.; Manson, J.E.; Cook, N.R.; Buring, J.E.; Liu, S. Magnesium intake, C-reactive protein, and the prevalence of metabolic syndrome in middle-aged and older U.S. Women. Diabetes Care 2005, 28, 1438–1444. [Google Scholar] [CrossRef] [PubMed]

5.Crisponi G, Nurchi VM, Cappai R, Zoroddu MA, Gerosa C, Piras M, Faa G, Fanni D. The Potential Clinical Properties of Magnesium. Curr Med Chem. 2021;28(35):7295-7311.

6.Pickering G, Mazur A, Trousselard M, Bienkowski P, Yaltsewa N, Amessou M, Noah L, Pouteau E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Nov 28;12(12):3672.

7.Volpe SL. Magnesium in disease prevention and overall health. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):378S-83S.

8.Reddy P, Edwards LR.Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am J Ther. 2019 Jan/Feb;26(1):e124-e132. 

9.Capozzi A, Scambia G, Lello S.Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63. 

10.M F McCarty.  Complementary vascular-protective actions of magnesium and taurine: a rationale for magnesium taurate. Med Hypotheses. 1996 Feb;46(2):89-100.

11.Choudhary R, Bodakhe SH.Magnesium taurate prevents cataractogenesis via restoration of lenticular oxidative damage and ATPase function in cadmium chloride-induced hypertensive experimental animals. Biomed Pharmacother. 2016 Dec;84:836-844.

12.Afitska K, Clavel J, Kisters K, Vormann J, Werner. T. Magnesium citrate supplementation decreased blood pressure and HbA1c in normomagnesemic subjects with metabolic syndrome: a 12-week, placebo-controlled, double-blinded pilot trial. Magnes Res. 2021 Aug 1;34(3):130-139

 

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.