Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

ότι τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου και του στρες μοιάζουν πολύ  και τα συνηθέστερα είναι  η κόπωση, η ευερεθιστότητα και το ήπιο άγχος [1, 2, 3]. περαιτέρω συμπτώματα εμφανίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Σημείωση: Tα παρόμοια συμπτώματα επισημαίνονται με έντονους χαρακτήρες.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κόρινθος 20131

Τηλ. 6944280764

 pharmage@otenet.gr    www,gelis.gr 

www.pharmagel.gr  www.magnisio.gr

Αικατερίνη Γκέλη Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 16, Άσσος, Κορινθίας τηλ. 6944644820 kgkeli@hotmail.com

Η ιδέα μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ μαγνησίου και του στρες εισήχθη για πρώτη φορά από τους Galland και Seelig, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 [5, 6]  και στη συνέχεια αναφέρεται ως ο φαύλος κύκλος. Αυτός ο φαύλος κύκλος υποδηλώνει ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει την απώλεια μαγνησίου, προκαλώντας ανεπάρκεια. με τη σειρά του, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία του σώματος στο στρες [7].

 

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο επιπολασμό του στρες στις σύγχρονες κοινωνίες [8] και τις σχετικές συνέπειές του στην υγεία, αυτή η ανασκόπηση επανεξετάζει την έννοια του φαύλου κύκλου του μαγνησίου και του στρες, με έμφαση στο ρόλο του μαγνησίου στην απόκριση του σώματος στο στρες και τις οδούς που ρυθμίζουν μια τέτοια απόκριση. 

Ειδικότερα, το αντικείμενο αυτού του άρθρου ήταν να αξιολογήσει τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ανάγκη για επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και να ενισχύσει την υπόθεση ότι απαιτείται αναθεώρηση της τρέχουσας συνιστώμενης πρόσληψης μαγνησίου για τον γενικό πληθυσμό όταν εκτίθεται σε στρες. προκειμένου να μειωθούν οι σχετικοί κίνδυνοι για την υγεία.

Μαγνήσιο για το άγχος – Σταθεροποιεί την κορτιζόλη

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται στο σώμα όταν είμαστε υπό στρες. Tα επίπεδα κορτιζόλης στον ορό και στο σάλιο είναι αυξημένα κατά τη διάρκεια του άγχους[8].  Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πιεστική κατάσταση που χρειάζεται αυξημένη εστίαση και ενέργεια για να κατακτήσουμε, η κορτιζόλη το κάνει αυτό για εμάς.

Ωστόσο, όταν είστε υπό στρες για μεγάλες χρονικές περιόδους, η χρόνια αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να γίνει πρόβλημα. Η χρόνια αύξηση της κορτιζόλης συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και στις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα που αυξάνουν την πιθανότητα να βιώσετε άγχος.

Η χρόνια αυξημένη κορτιζόλη μπορεί επίσης να συμβάλει στην κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης και την ομίχλη του εγκεφάλου , μεταξύ άλλων ψυχικών διαταραχών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την κορτιζόλη, αποτρέποντας τη νευροφλεγμονή και μειώνοντας αποτελεσματικά την τάση για αγχώδη συναισθήματα[9, 10].

 Οι διαταραχές  που σχετίζονται με το άγχος είναι οι πιο συχνές διαταραχές  του θυμικού και της ψυχικής διάθεσης, που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό με επιπολασμό σε όλη τη ζωή πάνω από 15%. Τα επίπεδα του ιχνοστοιχείου μαγνησίου (Mg) στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζονται με υποκειμενικό άγχος, οδηγώντας στην πρόταση ότι η συμπληρωματική χορήγηση  Mg μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του  άγχους [11].

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό κατιόν που εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης και της ενδοκυτταρικής μεταγωγής σήματος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη χρησιμότητά του σε νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα επίπεδα μαγνησίου μειώνονται κατά την πορεία αρκετών ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα κατάθλιψης [12].

Στη βιβλιογραφία υπάρχουν δημοσιευμένες τρείς κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, με τις οποίες μελετήθηκαν  οι αντι-αγχωτικές επιδράσεις της αυξημένης πρόσληψης μαγνησίου σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες [13-15]. Και στις τρεις αυτές μελέτες αποδείχτηκε η αντιαγχωτική δράση του μαγνησίου.

Στην πρώτη μελέτη, σε μια ομάδα ατόμων, επί 28 ημέρες χορηγήθηκε μια  πολυβιταμίνη που περιείχε μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου και ασβεστίου και παρατηρήθηκε δραματική μείωση της  ψυχολογικής δυσφορίας (σύμφωνα με το GHQ-28) σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο που πήρε μια δεύτερη ομάδα ατόμων, των οποίων επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα του άγχους, παίρνοντας εικονικό φάρμακο [13]

Τα αποτελέσματα από το HADS έδειξαν επίσης μείωση του άγχους για την ομάδα θεραπείας. Τα αποτελέσματα έγιναν πιο έντονα καθώς προχωρούσε η θεραπεία με πολυβιταμίνες, αλλά δεν μπορούσαν να συνδεθούν αποκλειστικά με τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2000 εξέτασε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης Β 6 στο άγχος που σχετίζεται με την προεμμηνορρυσία [14]

Στις γυναίκες δόθηκε 1) μαγνήσιο, 2)Βιταμίνη Β 6 , 3) ​​Μαγνήσιο + Β 6 και 4) Εικονικό φάρμακο για τέσσερις εμμηνορροϊκούς κύκλους, αντίστοιχα. Η μέση πρόσληψη μαγνησίου για αυτή τη μελέτη ήταν περίπου 300 mg ημερησίως. 

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να κρατήσουν ένα αρχείο καταγραφής των συμπτωμάτων τους και να τις κατηγοριοποιήσουν σε έξι ομάδες: άγχος, λαχτάρα, κατάθλιψη, ενυδάτωση, άλλα και συνολικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός μαγνησίου και βιταμίνης  Β6 δημιούργησε ένα συνεργιστικό συναίσθημα που παρείχε στις γυναίκες τη μεγαλύτερη ανακούφιση από το προεμμηνορροϊκό άγχος. Ωστόσο, η μονοθεραπεία με μαγνήσιο αποδείχθηκε ότι παρέχει αποτελέσματα παρόμοια με το εικονικό φάρμακο.

Η τρίτη κλινική μελέτη διεξήχθη το 2004 και διερεύνησε τις επιδράσεις τριών ενώσεων σε συνδυασμό, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου, έναντι του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με διάγνωση Γενικευμένης Αγχώδους διαταραχής  (n = 264) [15].

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο το συμπλήρωμα που περιέχει μαγνήσιο όσο και το εικονικό φάρμακο μείωσαν δραστικά τα συστήματα άγχους που βασίζονται στο HAMA, μια προσωπική αξιολόγηση και την αξιολόγηση ενός γιατρού, υπονοώντας μια πιθανή επίδραση εικονικού φαρμάκου για αυτή τη θεραπεία. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι ένα από τα εκχυλίσματα βοτάνων που περιέχονται στο παρασκεύασμα σχετίζεται στενά με την παπαρούνα του οπίου, αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην οφείλονται στη δράση του μαγνησίου.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ακόμη καθοριστεί, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του άγχους και των διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες, μέταλλα και εκχυλίσματα βοτάνων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη μονοθεραπεία με μαγνήσιο και τη φαρμακολογία της για να προσδιοριστεί εάν το ίδιο το μαγνήσιο διαθέτει αγχολυτικά χαρακτηριστικά. Συνολικά, η διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο είναι γενικά καλά ανεκτά με πολύ λίγες αναφερόμενες παρενέργειες.

Πειραματικές μελέτες θεραπείας του άγχους σε ζωικά μοντέλα και δεδομένα επιτυχών  αποτελεσμάτων συμπληρωμάτων μαγνησίου (Mg) στη θεραπεία οξέων κλινικών συναισθηματικών διαταραχών σε ανθρώπους, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για τη χρησιμοποίηση του μαγνησίου στη  θεραπεία των  συμπτωμάτων του  ήπιου/μέτριου υποκειμενικού άγχους.  Η αποτελεσματικότητα του Mg στη θεραπεία του άγχους σε άτομα με ήπια άγχος και σε όσες γυναίκες, που  αναφέρουν ότι έχουν  άγχος που σχετίζεται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο υποδηλώνει την  ευεργετική επίδραση της συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου[16]

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στα φυτά, όπου συνδέεται με τις χρωστικές της χλωροφύλλης και χρησιμεύει ως συμπαράγοντας ενζύμων που εμπλέκονται στη φωτοσύνθεση και το μεταβολισμό. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα ζώα, εμπλέκεται σε εκατοντάδες μεταβολικές αντιδράσεις και ζωτικής σημασίας για τη βιολογική δραστηριότητα του ATP. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου είναι επιζήμια για την υγεία των φυτών και των ζώων. 

Στους ανθρώπους, η υποκλινική έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου είναι κοινή και προκαλεί χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι ο κοινός παρονομαστής ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας από μεταβολικές ασθένειες έως γνωστικές διαταραχές, από οστεοπενία και σαρκοπενία έως κατάθλιψη. Έχει διαπιστωθεί ότι η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στα φρούτα και τα λαχανικά μειώθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια και περίπου το 80% αυτού του μετάλλου χάνεται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Ως συνέπεια, Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν πληροί την ελάχιστη ημερήσια ανάγκη κατανάλωσης μαγνησίου[17].

Επειδή το μαγνήσιο του ορού δεν αντανακλά το ενδοκυτταρικό μαγνήσιο, το οποίο αποτελεί περισσότερο από το 99% του συνολικού μαγνησίου του σώματος, οι περισσότερες περιπτώσεις έλλειψης ή ανεπάρκειας μαγνησίου παραμένουν αδιάγνωστες. Επιπλέον, η παρουσία  χρόνιων ασθενειών, η χρησιμοποίηση φαρμάκων, η  μείωση της περιεκτικότητας σε μαγνήσιο τροφίμων που είναι προϊόντα γεωργικής καλλιέργειας και η ευρεία διάδοση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων ευθύνονται για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων κινδυνεύει από έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου. 

Ορισμένα άτομα θα χρειαστεί να προσλάβουν συμπληρωματικά  μαγνήσιο, για να αποτρέψουν την υποκλινική έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου, ειδικά εάν προσπαθούν να αποκτήσουν μια βέλτιστη κατάσταση μαγνησίου για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων[18].

 Aν αποφασιστεί η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου σε άτομα με παρατεταμένο ήπιο ή μέτριο άγχος επιλέγεται το Magnigkel. Κάθε κάψουλα του Magnigkel  περιέχει 28,5 mg Ταυρικού Μαγνησίου και 143mg Κιτρικού μαγνησίου.

To μείγμα αυτό είναι εξαιρετικά ευαπορρόφητο και επιτρέπει σύντομα να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις του μαγνησίου στον εγκέφαλο και τους μυς. Η δοσολογία του Magnigkel είναι μία κάψουλα πρωί και βράδυ.

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1. DiNicolantonio J.J., O’Keefe J.H., Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: A principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis. Open Heart. 2018;5:e000668. doi: 10.1136/openhrt-2017-000668. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
2. American Psychological Association Stress Effects on the Body. [(accessed on 30 June 2020)]; Available online: https://www.apa.org/helpcenter/stress
3. Cernak I., Savic V., Kotur J., Prokic V., Kuljic B., Grbovic D., Veljovic M. Alterations in magnesium and oxidative status during chronic emotional stress. Magnes. Res. 2000;13:29–36. [PubMed] [Google Scholar] [Ref list]
4.De Baaij JH, Hoenderop JG, Bindels RJ Magnesium in man: Implications for health and disease. Physiol. Αναθ. 2015; 95 :1–46. doi: 10.1152/physrev.00012.2014. [ PubMed ] [ CrossRef ] [ Google Scholar ]
5. Galland L. Magnesium, stress and neuropsychiatric disorders. Magnes. Trace Elem. 1991;10:287–301. [PubMed] [Google Scholar]
6. Seelig M.S. Consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications (a review) J. Am. Coll. Nutr. 1994;13:429–446. doi: 10.1080/07315724.1994.10718432. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
7.Seelig M.S. Consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications (a review) J. Am. Coll. Nutr. 1994;13:429–446. doi: 10.1080/07315724.1994.10718432. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
8. American Psychological Association 2015 Stress in America. [(accessed on 10 August 2020)]; Available online: https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2015/snapshot
9. E A Tarasov, D V Blinov, U V Zimovina, E A Sandakova. [Magnesium deficiency and stress: Issues of their relationship, diagnostic tests, and approaches to therapy]. Ter Arkh. 2015;87(9):114-122.
10.Neil Bernard Boyle, Clare Lawton, Louise Dye. The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5):429.
11.Alexander Fiksdal Luke Hanlin, Yuliya Kuras, Danielle Gianferante, Xuejie Chen, Myriam V Thoma, Nicolas Rohleder. Associations between symptoms of depression and anxiety and cortisol responses to and recovery from acute stress. Psychoneuroendocrinology. 2019 Apr;102:44-52.
12.Gisèle Pickering, André Mazur, Marion Trousselard, Przemyslaw Bienkowski, Natalia Yaltsewa, Mohamed Amessou, Lionel Noah, and Etienne Pouteau. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020 Dec; 12(12): 3672.
13.Behnood Abbasi, Masud Kimiagar, Khosro Sadeghniiat, Minoo M Shirazi, Mehdi Hedayati, Bahram Rashidkhani. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. J Res Med Sci. 2012 Dec;17(12):1161-9.
14.Boyle NB, Lawton C, Dye L.The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review. Nutrients. 2017 Apr 26;9(5):429
15.Botturi A, Ciappolino V, Delvecchio G, Boscutti A, Viscardi B, Brambilla P.The Role and the Effect of Magnesium in Mental Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Jun 3;12(6):1661


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.