Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

άγνωστη, η θεμελιώδης αιμοδυναμική ανωμαλία στην υπέρταση είναι η αυξημένη περιφερική αντίσταση, που οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των αγγείων. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Kόρινθος 20100   pharmage@otenet.gr    gelis.gr pharmagel.gr  Τηλ. 6944280764

Αικατερίνη Γκέλη    Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 17 Άσσος Κορινθίας 6944644820

Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος, τον μη φυσιολογικό αγγειακό τόνο και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και οφείλονται σε αλλοιώσεις της  βιολογίας των κυτταρικών και μη κυτταρικών συστατικών του αρτηριακού τοιχώματος. 

Πολλές από αυτές τις διαδικασίες επηρεάζονται από το μαγνήσιο. Μικρές αλλαγές στα επίπεδα μαγνησίου μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιακή διεγερσιμότητα και στον αγγειακό τόνο, τη συσταλτικότητα και την αντιδραστικότητα[1]. 

Συνεπώς, το μαγνήσιο μπορεί να είναι σημαντικό στη φυσιολογική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι διαταραχές στην κυτταρική ομοιόσταση του μαγνησίου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στις παθοφυσιολογικές διεργασίες που υποκρύπτουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Ως επί το πλείστον, επιδημιολογικές και πειραματικές μελέτες καταδεικνύουν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ του μαγνησίου και της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζουν το ρόλο του μαγνησίου στην παθογένεση της υπέρτασης [1]

Ο ρόλος της έλλειψης μαγνησίου στην πρόκληση της υπέρτασης

Η υπέρταση είναι μια πολύπλοκη πάθηση στην οποία συνδυάζονται διάφοροι παράγοντες και μηχανισμοί, με αποτέλεσμα καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές επιπλοκές που σήμερα αντιπροσωπεύουν τις πιο συχνές αιτίες θνησιμότητας, νοσηρότητας, αναπηρίας και εξόδων υγείας παγκοσμίως. 

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε ένας εξαιρετικός αριθμός πειραματικών, επιδημιολογικών και κλινικών μελετών που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας στενής σχέσης μεταξύ του ελλείμματος μαγνησίου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. 

Πολλαπλοί μηχανισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση του μεγαλύτερου μέρους των στοιχείων που υποστηρίζουν την προστατευτική δράση του μαγνησίου έναντι της υπέρτασης και των επιπλοκών της[2]. 

Η υπέρταση αυξάνεται απότομα με την πάροδο της ηλικίας, επομένως οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές συνέπειές της. Διατρέχουν επίσης συχνότερα κίνδυνο έλλειψης μαγνησίου με πολλαπλούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, εξηγούν την υψηλότερη συχνότητα της υπέρτασης και τις μακροχρόνιες επιπλοκές της[2]. 

Τα στοιχεία για την ευνοϊκή επίδραση του μαγνησίου στον κίνδυνο υπέρτασης υπογραμμίζουν τη σημασία της γενικής ενθάρρυνσης της πρόσληψης τροφών όπως τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια, που είναι οι βέλτιστες διατροφικές πηγές μαγνησίου και η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι πολύ φτωχά σε μαγνήσιο και άλλα θεμελιώδη θρεπτικά συστατικά, για να προληφθεί η υπέρταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν η δίαιτα δεν είναι αρκετή για να διατηρήσει μια επαρκή κατάσταση μαγνησίου, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να είναι ευεργετική και έχει αποδειχθεί ότι είναι καλά ανεκτή[2]

Επιλογή των καταλληλότερων μορφών μαγνησίου κατά της υπέρτασης

Μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι το ιόν μαγνησίου (Mg 2+ ) και η ταυρίνη έχουν πιθανή θρεπτική αξία για τη ρύθμιση της υπέρτασης και της καρδιαγγειακής φυσιολογίας[3, 4, 5]. 

Το Mg 2+ είναι το δεύτερο πιο άφθονο ενδοκυτταρικό ιόν και ρυθμίζει διάφορες βιολογικές δραστηριότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα[6].

 Το  Mg 2+ ρυθμίζει την παραγωγή και την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου, βελτιώνει την εξαρτώμενη από το ενδοθηλιακό αγγειοδιαστολή, αναστέλλει την εισροή Ca 2+ και ενεργοποιεί την Ca 2+ ATPase και Na + K +ΑΤΡάση με αποτέλεσμα την αλλαγή του τόνου των αρτηριακών λείων μυικών ινών και της αρτηριακής πίεσης. 

Επιπλέον, το μειωμένο εξωκυτταρικό Mg 2+ πυροδοτεί την εισροή Ca 2+ από τους διαύλους  Ca 2+ και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του ενδοκυτταρικού Ca 2+ που προκαλείται από την ινοσιτόλη-τριφωσφορική (IP-3)[7, 8]

Η ταυρίνη (2-αμινοαιθανοσουλφονικό οξύ) είναι το πιο άφθονο, ημι-απαραίτητο αμινοξύ που περιέχει θείο, το οποίο μπορεί να ληφθεί στο σώμα από τη διατροφή και να συντεθεί από το αμινοξύ κυστεΐνης[9]. 

Τα συμπληρώματα ταυρίνης έχουν δείξει αρκετές πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η ταυρίνη ρυθμίζει την ενδοθηλιακή λειτουργία, την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης, το σύστημα οξειδωτικού στρες, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και των επινεφριδίων [10, 11].  

Επιπλέον, η μείωση του Mg 2+ και της ταυρίνης μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη υπέρτασης[12, 13].  

Επομένως, το ταυρικό μαγνήσιο (MgT), ένα σύμπλεγμα Mg 2+ και ταυρίνης (Εικ. 1) μπορεί να βελτιώσει την υπέρταση και τις καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις[14, 15]. 

Η συμπληρωματική  λήψη 300 mg κιτρικού μαγνησίου  μαγνησίου ημερησίως  απέτρεψε την αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η σχέση μεταξύ της διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της απέκκρισης μαγνησίου στα ούρα υποδηλώνει ότι το μαγνήσιο εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ότι η αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου[16].

Το κιτρικό Mg ++ είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα Mg ++ , διότι: είναι φθηνό, απορροφάται εύκολα και σπάνια έχει ανιχνεύσιμη καθαρτική δράση. Μπορεί να ληφθεί ως σκόνη ή να τοποθετηθεί σε κάψουλες τυπικής δόσης. Το κιτρικό Mg ++ έχει υψηλή διαλυτότητα (55%) στο νερό, σε όλες τις καταστάσεις έκκρισης γαστρικού οξέος. Όπως αποδεικνύεται σε ένα RCT, το κιτρικό Mg ++ φαίνεται να είναι το πιο βιοδιαθέσιμο από όλα τα από του στόματος παρασκευάσματα Mg ++[17].

 Έτσι, το από του στόματος κιτρικό Mg ++ είναι φθηνό, προσβάσιμο, εύκολο στην κατασκευή. Έτσι, ένα πρόγραμμα χρήσης του στην εγκυμοσύνη σε χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος θα ήταν εύκολο να ξεκινήσει.

Ιδανικός συνδυασμός  μορφών μαγνησίου που μπορεί να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι του ταυρικού και του κιτρικού μαγνησίου. Το Magnigkel είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει σε κάθε κάψουλά του 28,5 mg Tαυρικού Μαγνησίου και 143 mg Κιτρικού Μαγνησίου. Η καθημερινή χορήγηση μιας κάψουλας Magnigkel πρωί και βράδυ με το φαγητό μπορεί να φανεί ευεργετική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.R M Touyz.  Role of magnesium in the pathogenesis of hypertension. Mol Aspects Med. 2003 Feb-Jun;24(1-3):107-36.

2.Ligia Dominguez , Nicola VeroneseMario Barbagallo. Magnesium and Hypertension in Old Age. Nutrients. 2020 Dec 31;13(1):139.

3.Cunha A.R., Umbelino B., Correia M.L., Neves M.F. Magnesium and vascular changes in hypertension. Int J Hypertens. 2012;2012:754250. 

4.Houston M. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. J Clin Hypertens. 2011;13(11):843–847. 

5.Xu Y.-J., Arneja A.S., Tappia P.S., Dhalla N.S. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol. 2008;13(2):57–65. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

6.Cunha A.R., Umbelino B., Correia M.L., Neves M.F. Magnesium and vascular changes in hypertension. Int J Hypertens. 2012;2012:754250. 

7.Houston M. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. J Clin Hypertens. 2011;13(11):843–847. 

8.Sontia B., Touyz R.M. Role of magnesium in hypertension. Arch Biochem Biophys. 2007;458(1):33–39.

9.Sun Q., Wang B., Li Y. Taurine supplementation lowers blood pressure and improves vascular function in prehypertension: randomized, double-Blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2016;67(3):541–549. 

10.Xu Y.-J., Arneja A.S., Tappia P.S., Dhalla N.S. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol. 2008;13(2):57–65

11.Sun Q., Wang B., Li Y. Taurine supplementation lowers blood pressure and improves vascular function in prehypertension: randomized, double-Blind, placebo-controlled study. Hypertension. 2016;67(3):541–549. 

12.Bo S., Pisu E. Role of dietary magnesium in cardiovascular disease prevention, insulin sensitivity and diabetes. Curr Opin Lipidol. 2008;19(1):50–56. 

13.Mozaffari M.S., Patel C., Abdelsayed R., Schaffer S.W. Accelerated NaCl-induced hypertension in taurine-deficient rat: role of renal function. Kidney Int. 2006;70(2):329–337.

14.Parikshit ShrivastavaRajesh ChoudharyUmashankar NirmalkarAmrita SinghJaya ShreePrabhat Kumar Vishwakarma, and Surendra H. Bodakhe

15.Magnesium taurate attenuates progression of hypertension and cardiotoxicity against cadmium chloride-induced hypertensive albino rats. J Tradit Complement Med. 2019 Apr; 9(2): 119–123.

16.Bullarbo M, Ödman N, Nestler A, Nielsen T, Kolisek M, Vormann J, Rylander R. Magnesium supplementation to prevent high blood pressure in pregnancy: a randomised placebo control trial. Arch Gynecol Obstet. 2013 Dec;288(6):1269-74

17.Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.