Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες. Η πλειονότητα των ενηλίκων έχει  έλλειψη ή ανεπάρκεια, τόσο σε βιταμίνη D3,  όσο και σε μαγνήσιο, αλλά αυτό το γεγονός συνεχίζει να μην αναγνωρίζεται από πολλούς επαγγελματίες υγείας.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης  Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Kόρινθος 20100   pharmage@otenet.gr    gelis.gr pharmagel.gr  Τηλ. 6944280764

Αικατερίνη Γκέλη        Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 16 Άσσος Κορινθίας 6944644820

Το Mg και η βιταμίνη D3 χρησιμοποιούνται από όλα τα όργανα του σώματος και οι καταστάσεις ανεπάρκειάς τους μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές χρόνιες παθήσεις. Οι μελέτες που περιγράφονται στη βιβλιογραφία σχετικά με αυτές τις συσχετίσεις ασθενειών είναι αντιφατικές και η αναστροφή οποιασδήποτε από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να μην συμβεί για αρκετά χρόνια μετά την επαρκή αντικατάσταση. Θα πρέπει να θεωρήσει κανείς, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ότι η συμπληρωματική θεραπεία είναι προληπτική παρά θεραπευτική.

Οι συσχετίσεις της βιταμίνης D3 και του μαγνησίου έχουν περιγραφεί σε μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικών δεδομένων (PubMed), τόσο σε υγιή άτομα, όσο και πάσχοντα άτομα από διάφορες ασθένειες. H έλλειψη/ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καταγμάτων των σπονδύλων της θωρακοοσφυικής μοίρας (12ος θωρακικός-1ος οσφυικός σπόνδυλος) στα ηλικιωμένα άτομα [1].

Η λήψη συμπληρωμάτων με ασβέστιο (Ca) και/ή βιταμίνη D3 (vitD) είναι το κλειδί για τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Άλλα συμπληρώματα όπως η βιταμίνη Κ2 (VitK2) και το μαγνήσιο (Mg) θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της σκελετικής υγείας.  Η λήψη συμπληρωμάτων Ca από μόνη της δεν συνιστάται για την πρόληψη των καταγμάτων στο γενικό μετεμμηνοπαυσιακό πληθυσμό. Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος με ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, αλλά πρέπει να ξατομικεύσουν τη δοσολογία, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές παρενέργειες και τον βαθμό συμμόρφωσής στη λήψη της σωστής δοσολογίας. 

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης (VitD3) είναι απαραίτητη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος ή/και έλλειψης ή ανεπάρκειας vitD3. Η VitK2 και το Mg φαίνεται να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση  VitK2 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος σε οστεοπορωτικούς ασθενείς, ενισχύοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα του Ca ± vitD3. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια Mg θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών και των μυών[2]

Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό είναι απαραίτητα για την απορρόφηση και το μεταβολισμό όχι μόνο της βιταμίνης D3 αλλά και του ασβεστίου. 

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη D είναι 2 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις φυσιολογικές λειτουργίες διαφόρων οργάνων. Το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών. 

Όλα τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D φαίνεται να απαιτούν μαγνήσιο, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις στο ήπαρ και τα νεφρά (Βλέπε σχήμα). Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναφέρεται ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως σκελετικές παραμορφώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο[3].

 Tα αποτελέσματα διαφόρων  μελετών έδειξαν ότι η  θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D3 και του μαγνησίου  σε ηλικιωμένους ασθενείς μειώνει τα μη σπονδυλικά κατάγματα, τη συνολική θνησιμότητα και τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας. Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D3 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε μια πολυεθνική κοόρτη (μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα)[4].

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 ήταν ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες στον ηλικιωμένο πληθυσμό με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια[5].

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία στη νόσο του Αλτσχάιμερ [6].

 H συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 είναι αποτελεσματική στη μείωση της σοβαρότητας του COVID-19. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη D3 θα πρέπει να συνιστάται ως επικουρική θεραπεία ασθενών με νόσο  COVID-19[7]

Συμπερασματικά: Γίνεται κατανοητή η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης D3 σε πληθυσμιακές ομάδες ασθενών, είτε για την εξουδετέρωση κινδύνων πρόκλησης διαφόρων παθήσεων ή για την αντιμετώπισή τους, επικουρικά με τα απαραίτητα φάρμακα.

Η επιλογή των ατόμων που θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά και για μακρά χρονικά διαστήματα συμπληρωματική βιταμίνη D3 και μαγνήσιο εξαρτάται από τα επίπεδα συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό.  

Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, ~75% όλων των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν επίπεδα 25(OH)D3 στον ορό <30 ng/mL. 

Λόγω της πρόσφατης αύξησης της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού για το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης D3, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 έχει γίνει κοινή πρακτική, αλλά η έλλειψη ή η ανεπάρκεια μαγνησίου (Mg) εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστη. 

Ο έλεγχος για χρόνια έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου είναι δύσκολος επειδή ένα φυσιολογικό επίπεδο στον ορό μπορεί να εξακολουθεί να σχετίζεται με μέτρια έως σοβαρή έλλειψη, καθώς μόνο το 1% του υπάρχοντος μαγνησίου στο ανθρώπινο σώμα είναι εξωκυττάριο.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει απλή και ακριβής εργαστηριακή εξέταση για τον προσδιορισμό της συνολικής κατάστασης μαγνησίου του σώματος στον άνθρωπο. Το Mg είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό της βιταμίνης D και η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης D3 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μείωση του Mg[8].

Συνεπώς τα άτομα που παίρνουν συμπληρωματικά μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3 θα πρέπει να παίρνουν και συμπληρωματικά μαγνήσιο. Συνιστάται όμως το μαγνήσιο να λαμβάνεται σε διαφορετικό χρονικό διάστημα από τη βιταμίνη D3 για τους εξής λόγους.

Α. Ενώ η δοσολογία του μαγνησίου παραμένει σταθερή για τους ενήλικες από 300-400mg ημερησίως, η δόση της βιταμίνης D3 καθορίζεται ανάλογα με το βαθμό έλλειψης ή ανεπάρκειας ή επάρκειας της βιταμίνης D3 τις διάφορες χρονικές περιόδους του έτους, το σωματικό βάρος, τη φυλή, κλπ.

Αν λοιπόν ένα άτομο χρειάζεται καθημερινά πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3 θα υποχρεωθεί να προσλάβει αναπόφευκτα μεγάλη και αχρείαστη δόση μαγνησίου, αν το μαγνήσιο και η βιταμίνη D3 φέρονται μαζί στην ίδια κάψουλα.

Β. Επειδή η απορρόφηση του μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο και αντιστρόφως, καλόν είναι η βιταμίνη D3 να λαμβάνεται το μεσημέρι μετά το φαγητό και το μαγνήσιο να λαμβάνεται πρωί και βράδυ με το φαγητό.

Αν ένα άτομο πάσχει από οστεοπενία ή οστεοπόρρωση πρέπει να παίρνει τη φυσική βιταμίνη D3 (D3 Gkelin drops) το μεσημέρι μετά το φαγητό, το μαγνήσιο (Magnigkel) μία κάψουλα το πρωί και μια το βράδυ και τη βιταμίνη Κ2 (Kappagkel) μια κάψουλα το πρωί και μια το βράδυ με το φαγητό.

Αν απαιτείται η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D3 λαμβάνεται η φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops] και όχι η συνθετική δυσαπορρόφητη φθηνή βιταμίνη D3 ή D2 ή ουσίες που συμπεριφέρονται όπως η βιταμίνη D3.

Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 IU φυσικής βιταμίνης D3. Oι σταγόνες πρέπει να λαμβάνονται το μεσημέρι με το φαγητό. Από τις μορφές του μαγνησίου επιλέγεται ο συνδυασμός ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Magnigkel), καθώς αυτές είναι ευαπορρόφητες και πλεονεκτούν έναντι των λοιπών μορφών αλάτων μαγνησόυ. Kάθε κάψουλα του Magnigkel περιέχει 28,5mg Ταυρικού Μαγνησίου και 143mg Κιτρικού Μαγνησίου

Στα άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, που εκτός από τη βιταμίνη D3 και το μαγνήσιο πρέπει να παίρνουν ταυτόχρονα και βιταμίνη Κ2, επιλέγονται  καψουλες της φυσικής βιταμίνης K2  (Kappagkel). Κάθε κάψουλα περιέχει 100mcg φυσικής βιταμίνης Κ2 και λαμβάνεται μια κάψουλα το πρωί και το βράδυ με το φαγητό.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1.Zhang L, Chun C, Yang Y, Liu B, Zhu Y, Chen R, Rong L. Vitamin D Deficiency/Insufficiency Is Associated with Risk of Osteoporotic Thoracolumbar Junction Vertebral Fractures. Med Sci Monit. 2019 Nov 3;25:8260-8268.

2.Anna Capozzi, Giovanni Scambia, Stefano Lello. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63.  doi: 10.1016/j.maturitas.2020.05.020. Epub 2020 May 30.

3.Anne Marie Uwitonze, Mohammed S Razzaque. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. 

4.Chen Zhao, Angeliki Tsapanou, Jennifer Manly, Nicole Schupf, Adam M. Brickman, and Yian Gu. Vitamin D intake is associated with dementia risk in the Washington Heights-Inwood Columbia Aging Project (WHICAP).  Alzheimers Dement. 2020 Oct; 16(10): 1393–1401.

5.G.M. Yılmaz Öztekin,  A. Genç, and Ş. Arslan. Vitamin D Deficiency Is a Predictor of Mortality in Elderly with Chronic Heart Failure. Acta Endocrinol (Buchar). 2021 Jul-Sep; 17(3): 358–364.

6.Mohana Chakkera , Niriksha Ravi , Rajita Ramaraju , Aastha Vats , Athira R Nair , Atithi K Bandhu , Divya Koirala , Manoj R Pallapothu , Maria G Quintana Mariñez , Safeera Khan . The Efficacy of Vitamin D Supplementation in Patients With Alzheimer's Disease in Preventing Cognitive Decline: A Systematic Review.  Cureus. 2022 Nov 20;14(11):e31710.  

7.K Shah , V P Varna , U Sharma , D Mavalankar. Does vitamin D supplementation reduce COVID-19 severity?: a systematic review. QJM. 2022 Oct 25;115(10):665-672.  

8.Pramod Reddy, Linda R Edwards. Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am J Ther. 2019 Jan/Feb;26(1):e124-e132.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.