Σχέση της βιταμίνης D3 και του μαγνησίου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Yπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD), Aικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Mε μελέτες in vitro και in vivo που έγιναν στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι τα ένζυμα που συνθέτουν και μεταβολίζουν τη βιταμίνη D (όταν αναφέρεται ο όρος βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D3 και η βιταμίνη D2) εξαρτώνται από το μαγνήσιο.

Πρόσφατες μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μαγνησίου αλληλεπιδρά σημαντικά με τη βιταμίνη D σε σχέση με την κατάσταση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Επίσης, η βέλτιστη κατάσταση μαγνησίου στα κύτταρα μπορεί να είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης, του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D, της 25 υδροξυβιταμίνης D ή 25(OH)D [1].

Για τον φυσιολογικό μεταβολισμό και τη δράση της βιταμίνης D απαιτείται η παρουσία της βέλτιστης συγκέντρωσης του μαγνησίου στο σώμα. Το μαγνήσιο δρα ως συμπαράγοντας σε διάφορες βιοχημικές διεργασίες, όπως η σύνδεση της βιταμίνης D με την πρωτεΐνη δέσμευσης της βιταμίνης D , τη σύνθεση της 25 υδροξυβιταμίνης D, τη σύνθεση της καλσιτριόλης (1,25 διυδροξυβιταμίνη D), τη δραστηριότητα της 24-υδροξυλάσης (π.χ. το ένζυμο, που απενεργοποιεί την 25 υδροξυβιταμίνη D και την καλσιτριόλη (1,25 διυδρόξυβιταμίνη D3) και την έκφραση του υποδοχέα της βιταμίνης D για κυτταρικές επιδράσεις [2].

Τα χαμηλά επίπεδα Mg ενισχύουν την απελευθέρωση της παραθορμόνης ή PTH (ορμόνη που εκκρίνουν οι παραθυρεοειδείς αδένες), αλλά και οι πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις Mg καταστέλλουν την έκκριση της PTH [3].
Έτσι, έμμεσα, η σοβαρή έλλειψη Mg θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μειωμένη νεφρική σύνθεση της καλσιτριόλης (1,25 διυδρόξυβιταμίνη D3), καθώς η παραθορμόνη (ΡΤΗ) είναι γνωστό ότι διεγείρει τη νεφρική 1α-υδροξυλάση. Η έλλειψη μαγνησίου (Mg) επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D σε άτομα με υψηλό κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D, όπως οι γυναίκες, οι μη Ισπανόφωνοι Αφροαμερικανοί, τα παχύσαρκα άτομα ή τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα
παραθορμόνης (PTH) στο αίμα[3]Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη D θα μπορούσε να επηρεάσει το μεταβολισμό του Mg. Η πλειονότητα του Mg απορροφάται ανεξάρτητα από τη δράση του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) ή την βιταμίνη D. Ωστόσο, η καλσιτριόλη (1,25 διυδροξυβιταμίνη D)
μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση Mg στο έντερο ρυθμίζοντας προς τα πάνω τον εντερικό υποδοχέα βιταμίνης D (VDR), και αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της ομοιόστασης του Mg [2, 3, 4, 5].

Είναι ενδιαφέρον ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει την νεφρική απέκκριση Mg και επομένως να μειώσει την κατακράτηση Mg [6]Πιθανώς, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της καταστολής της
παραθορμόνης (PTH) (από την καλσιτριόλη), καθώς η PTH συμβάλλει στη νεφρική επαναρρόφηση Mg [5].
Τα επίπεδα Mg στον ορό δεν ανταποκρίνονται στις ενδοκυττάριες συγκεντρώσεις μαγνησίου ή στις συγκεντρώσεις μαγνησίου όλου του σώματος, διότι ο ορός του αίματος περιέχει μόλις το 0,3% του
συνολικού Mg του σώματος [3]. Ωστόσο, στην κλινική πράξη, τα επίπεδα Mg στον ορό συνήθως χρησιμεύουν ως δείκτης της κατάστασης του Mg [5, 7].

Τα φυσιολογικά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα στον ορό είναι μεταξύ 1,8 και 2,2 mg/dL [8].
Πολλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη έλλειψης Mg, όπως η ανεπαρκής κατανάλωση τροφίμων και νερού πλούσιων σε Mg [2, 9], π.χ. σε μια δίαιτα δυτικού τύπου που βασίζεται στην κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, νερού πτωχής περιεκτικότητας σε ναγνήσιο ή απιονισμένου νερού και λίγων λαχανικών τα οποία, με τη σειρά τους, είναι χαμηλά σε Mg καθώς είναι σύνηθες να καλλιεργούνται σε έδαφος φτωχό σε Mg ή λόγω παρατεταμένης νηστείας ή ολικής παρεντερικής διατροφής [5].

Έλλειψη μαγνησίου εμφανίζεται επίσης όταν, υπάρχει αυξημένη γαστρεντερική απώλεια και/ή μειωμένη απορρόφηση Mg λόγω, π.χ. εκτομής/παράκαμψης εντέρου, συνδρόμου βραχέος εντέρου, μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ ή φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου (IBDs) [2, 5], αυξημένη νεφρική απώλεια Mg, π.χ., λόγω σακχαρώδους διαβήτη, χρόνιας μεταβολικής οξέωσης, μετά τη μεταμόσχευση νεφρού, οξείας σωληναριακής νέκρωσης, μετα-αποφρακτικής διούρησης ή υπερβολικής αύξησης όγκου. ή επίσης στην περίπτωση σπάνιων γενετικών συνδρόμων, π.χ. σύνδρομο Gitelman, ή οικογενής υπομαγνησιαιμία με υπερασβεστιουρία και νεφροασβεστίωση [2, 5, 10].
Υπομαγνησιαιμία μπορεί να προκληθεί και από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων με τους παρακάτω κύριους μηχανισμούς[2, 5].

1.Προαγωγή της μετατόπισης του Mg μέσα στα κύτταρα (π.χ. ινσουλίνη,
θεοφυλλίνη, μετφορμίνη).
2.Αύξηση της γαστρεντερικής απώλειας Mg (π.χ. μετφορμίνη, κατάχρηση καθαρτικών, αναστολείς αντλίας πρωτονίων).
3.Αύξηση της απέκκρισης Mg στα ούρα (π.χ. ορισμένοι αντινεοπλασματικοί παράγοντες, όπως η καρβοπλατίνη, οι αμινογλυκοσίδες, η διγοξίνη ή η χρόνια χρήση διουρητικών βρόχου και θειαζιδίου).
Η συνιστώμενη πρόσληψη Mg για ενήλικες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διατροφική κατάσταση, την ηλικία και το φύλο. Γενικά, η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) Mg είναι 310–360 mg για τις γυναίκες και 400–420 mg για τους άνδρες [3, 11]. Ωστόσο, για τους ενήλικες, η πραγματική πρόσληψη Mg σε πολλές δυτικές χώρες φαίνεται να είναι χαμηλότερη από την RDA [5].
Ως εκ τούτου, η συμπληρωματική χορήγηση Mg μπορεί να συνιστάται για πολλούς ενήλικες, ιδιαίτερα για εκείνους με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης ανεπάρκειας Mg. Επιπλέον, η υπερμαγνησιαιμία που προκαλείται από συμπληρώματα Mg είναι δυνατή, αλλά εξαιρετικά σπάνια. ως επί το πλείστον, εμφανίζεται σε άτομα με υπερβολική πρόσληψη
μαγνησίου και/ή προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) [5, 12].

Επιλογή του καταλληλότερου συμπληρώματος μαγνησίου

΄Έχει βρεθεί ότι το κιτρικό μαγνήσιο είναι ένας τύπος μαγνησίου που είναι συνδεδεμένο με κιτρικό οξύ και όλα τα δεδομένα δείχνουν  ότι απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό μέσω του πεπτικού σωλήνα.  Αυτή η μορφή του  μαγνησίου έχει επίσης καθαρτική δράση και συχνά  χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας[13].

Το 1990 ο JS Lindberg και οι συνεργάτες  επέδειξαν ότι το κιτρικό μαγνήσιο έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα συγκρίνοντάς το με το[13]. Και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το κιτρικό μαγνήσιο, παρόμοια με άλλες οργανικές ενώσεις μαγνησίου, μπορεί να είναι πιο κατάλληλο από το οξείδιο του μαγνησίου για τη βελτιστοποίηση της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου[13]

Με μια ποικιλία μηχανισμών, το μαγνήσιο λειτουργεί, τόσο ενδοκυτταρικά, όσο και εξωκυτταρικά, για να ελαχιστοποιήσει το κυτταροπλασματικό επίπεδο ελεύθερου ασβεστίου, [Ca2+]i. Αυτός μπορεί να είναι ο κύριος λόγος, για τον οποίο η διόρθωση της έλλειψης  μαγνησίου, ή η πρόκληση υπερμαγνησιαιμίας με παρεντερική έγχυση, ασκεί αντιυπερτασικά, αντι-αθηρωματοσκληρυντικά, αντιαρρυθμικά και αντιθρομβωτικά αποτελέσματα. Tο αμινοξύ ταυρίνη μπορεί να αυξήσει το  συστολικό  ασβέστιο στα καρδιακά κύτταρα (και επομένως έχει θετική ινότροπη δραστηριότητα), αλλά έχει άλλες δράσεις που τείνουν να μειώνουν το [Ca2+]i. 

Πράγματι, σε πειραματόζωα και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους έχει βρεθεί ότι,  η ταυρίνη μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιβραδύνει την αθηρωματογένεση που προκαλείται από τη χοληστερόλη, αποτρέπει τις αρρυθμίες και σταθεροποιεί τα αιμοπετάλια. Αυτές όμως οι επιδράσεις είναι παράλληλες με αυτές του μαγνησίου. 

Επομένως, το  ταυρικό μαγνήσιο μπορεί  να έχει σημαντικές δυνατότητες ως αγγειοπροστατευτικό συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί επίσης να χορηγηθεί παρεντερικά, ως εναλλακτική λύση του θειικού μαγνησίου, στη θεραπεία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. καθώς και της προεκλαμψίας. 

Οι επιδράσεις του ταυρικού μαγνησίου στον διαβήτη αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τόσο το μαγνήσιο, όσο και η ταυρίνη μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επίσης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη[14].

Συνεπώς μια αποτελεσματική επιλογή χορήγησης μαγνησίου είναι η  χορήγηση κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου. Το Magnigkel  είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής του οποίου η κάθε κάψουλα περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και 143mg Kιτρικού Μαγνησίου. Η δοσολογία του Magnigkel είναι μία κάψουλα το πρωί και μια το βράδυ με το φαγητό, επί τρείς μήνες.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Dai Q, Zhu X, Manson JE, Song Y, Li X, Franke AA, Costello RB, Rosanoff A,Nian H, Fan L, Murff H, Ness RM, Seidner DL, Yu C, Shrubsole MJ. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2018 Dec 1;108(6):1249-1258.
2.Matias P., Avila G., Ferreira A.C., Laranjinha I., Ferreira A. Hypomagnesemia: A potential underlooked cause of persistent vitamin D deficiency in chronic kidney disease. Clin. Kidney J. 2023;16:1776–1785.
3.Erem S., Atfi A., Razzaque M.S. Anabolic effects of vitamin D and magnesium in aging bone. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2019;193:105400.
4.Salinas M., Lopez-Garrigos M., Flores E., Leiva-Salinas C. Improving diagnosis and treatment of hypomagnesemia. Clin. Chem. Lab. Med. CCLM/FESCC. 2024;62:234–248.
5,Al Alawi A.M., Majoni S.W., Falhammar H. Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. Int. J. Endocrinol. 2018;2018:9041694.
6.Rosanoff A., Dai Q., Shapses S.A. Essential Nutrient Interactions: Does Low or Suboptimal Magnesium Status Interact with Vitamin
D and/or Calcium Status? Adv. Nutr. 2016;7:25–43.
7.Aal-Hamad A.H., Al-Alawi A.M., Kashoub M.S., Falhammar H. Hypermagnesemia in Clinical Practice. Medicina. 2023;59:1190.
8. Mary J. Allen , Sandeep Sharma . In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. 2023 Feb 20.
9.Bradley M., Melchor J., Carr R., Karjoo S. Obesity and malnutrition in children and adults: A clinical review. Obes.
Pillars. 2023;8:100087.
10. Basiri R., Seidu B., Cheskin L.J. Key Nutrients for Optimal Blood Glucose Control and Mental Health in Individuals with Diabetes: A
Review of the Evidence. Nutrients. 2023;15:3929.                                                                                                                                                11. Groenendijk I., van Delft M., Versloot P., van Loon L.J.C., de Groot L. Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic
review and meta-analysis. Bone. 2022;154:116233.
12.Reddy P., Edwards L.R. Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am. J. Ther. 2019;26:e124–e132. Reddy P., Edwards L.R.
Magnesium Supplementation in Vitamin D Deficiency. Am. J. Ther. 2019;26:e124–e132.
13. J S Lindberg 1, M M Zobitz, J R Poindexter, C Y Pak. Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium oxide.  J Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55.
14.M F McCarty. Complementary vascular-protective actions of magnesium and taurine: a rationale for magnesium taurate. Med Hypotheses. 1996 Feb;46(2):89-100.

 


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Σχέση της βιταμίνης D3 και του μαγνησίου©
Yπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD), Aικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist) Mε μελέτες in vitro και in vivo που έγιναν στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι τα ένζυμα που συνθέτουν και μεταβολίζουν τη βιταμίνη D (όταν αναφέρεται ο όρος βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D3 και η βιταμίνη D2) εξαρτώνται από το μαγνήσιο.

Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.