Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη (MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach) και των συνεργατών του.

Magnigkel: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν online μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά Magnigkel

Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist)

Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

Η έλλειψη μαγνησίου, εκτός από το ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης  Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Kόρινθος 20100   pharmage@otenet.gr    gelis.gr pharmagel.gr  Τηλ. 6944280764

Αικατερίνη Γκέλη        Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια Παπαληγούρα 16 Άσσος Κορινθίας 6944644820

στο βιοχημικό μονοπάτι παραγωγής ενέργειας που απαιτείται από τα μιτοχόνδρια για την παραγωγή ATP, μειώνει επίσης τον ουδό ή κατώφλι της  αντιοξειδωτικής ικανότητας  του γηράσκοντος οργανισμού και την αντίστασή του στις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες[1]

Το μαγνήσιο δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό κατά της βλάβης των μιτοχονδρίων από τις ελεύθερες ρίζες. Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες έχουν αναγνωριστεί ως παθογόνοι παράγοντες στη γήρανση και σε αρκετές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. 

Η χρόνια έλλειψη Mg οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών που προέρχονται από το οξυγόνο και τη δημιουργία φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Η γήρανση του ανθρώπου συνδέεται πολύ συχνά με έλλειψη Mg και με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, απώλεια μυϊκής μάζας και σαρκοπενία, αλλοιωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις και αγγειακές και μεταβολικές καταστάσεις, όπως η αθηρωματοσκλήρυνση, ο διαβήτης και το καρδιομεταβολικό σύνδρομο. 

Η συνηθέστερη αιτία έλλειψης  Mg στον πληθυσμό των ηλικιωμένων είναι η διατροφική ανεπάρκεια Mg, αν και μια δευτερογενής έλλειψη Mg κατά τη γήρανση μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς[1]. 

 Τα επίπεδα Mg στον ορό παραμένουν σταθερά με την ηλικία, ενώ διαφέρουν οι συγκεντρώσεις μαγνησίου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα μονοπύρηνα λευκά αιμοσφαίρια[2]

Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο των μονοπύρηνων αιμοσφαιρίων μπορεί να παρέχει καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης του ενδοκυτταρικού μαγνησίου ή του ολικού μαγνησίου του σώματος από ό,τι η μέτρηση του μαγνησίου στο πλάσμα ή στα ερυθροκύτταρα[3]. 

Οι αλλαγές του μεταβολισμού του μαγνησίου με τη γήρανση του οργανισμού

Έχουν αναφερθεί αρκετές αλλαγές στο μεταβολισμό του μαγνησίου (Mg) με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης Mg, της μειωμένης εντερικής απορρόφησης Mg και της νεφρικής σπατάλης Mg. Τα ήπια ελλείμματα Mg είναι γενικά ασυμπτωματικά και τα κλινικά σημεία είναι συνήθως μη ειδικά ή απουσιάζουν.

Η σωματική εξασθένηση, οι διαταραχές ύπνου, η υπερσυναισθηματικότητα και οι γνωστικές διαταραχές είναι συνηθισμένες καταστάσεις στα ηλικιωμένα άτομα με ήπια έλλειψη Mg και μπορεί συχνά να συγχέονται με συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία[4]

Τα χρόνια ελλείμματα Mg αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη αρκετών χρόνιων διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Πολλές ανθρώπινες ασθένειες έχουν συσχετιστεί με την έλλειψη Mg, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, του εγκεφαλικού, του καρδιομεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, των συσπαστικών  συνδρόμων των αεραγωγών και του άσθματος, της κατάθλιψης, των παθήσεων  που σχετίζονται με το στρες, ψυχιατρικών διαταραχών, νόσου του Alzheimer και άλλων συνδρόμων άνοιας, μυϊκών παθήσεων (μυϊκός πόνος, χρόνια κόπωση και ινομυαλγία), ευθραυστότητας των οστών και καρκίνου[4]

Το διατροφικό Mg και/ή το Mg που προσλαμβάνεται με την κατανάλωση ποσίμου νερού (γενικά είναι πιο βιοδιαθέσιμο από το Mg που περιέχεται στα τρόφιμα) ή με τη συμπληρωματική λήψη Mg θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διόρθωση των ελλειμμάτων Mg. Η διατήρηση μιας βέλτιστης ισορροπίας Mg καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του κάθε ατόμου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση[4].

Μηχανισμοί πρόκλησης έλλειψης μαγνησίου σε ηλικιωμένα άτομα

 Έχει επιβεβαιωθεί ότι η χρόνια λανθάνουσα έλλειψη  Mg είναι αρκετά συχνή σε ενήλικες προχωρημένης ηλικίας στις δυτικές χώρες.  Στον παρατιθέμενο πίνακα  περιγράφονται οι πιθανοί μηχανισμοί αυτής της αποδεδειγμένης έλλειψης  Mg που παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα.

Η χρόνια λανθάνουσα έλλειψη μαγνησίου  και βιταμίνης D μπορεί συνήθως να υπάρχει σε παχύσαρκα μη διαβητικά άτομα. Μεμονωμένα και σε συνδυασμό, και οι δύο ελλείψεις  προδιαθέτουν τους μη διαβητικούς ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης  καρδιομεταβολικών παθήσεων. Η διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης Mg μπορεί να βελτιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της βιταμίνης D στους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου[5].

Αυτή η έλλειψη Mg συνδέεται συχνά με χαμηλή πρόσληψη Mg, ενώ οι απαιτήσεις Mg για τις διαδικασίες λειτουργίας του σώματος δεν αλλάζουν με την ηλικία.

Η έλλειψη μαγνησίου και σεληνίου είναι καλά τεκμηριωμένη μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται σε γηροκομεία ή πάσχουν από διάφορα νοσήματα [6].

Μηχανισμοί έλλειψης μαγνησίου σε ηλικιωμένα άτομα [7].

Πρωτοπαθής έλλειψη Mg:

Ανεπαρκής διαιτητική πρόσληψη Mg

Μειωμένη απορρόφηση Mg (συχνά παράλληλα με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D)

Αυξημένη απέκκριση Mg στα ούρα (συχνά σχετίζεται με μειωμένη νεφρική λειτουργία και σωληναριακή επαναρρόφηση, που είναι συχνές στην τρίτη ηλικία)

Δευτεροπαθής έλλειψη Mg:

Συνδέεται με ασθένειες και συννοσηρότητες που σχετίζονται με την ηλικία

Συνδέεται με τη δράση κάποιου φαρμάκου που προκαλεί απώλεια Mg στα ούρα (δηλαδή, διουρητικά, αναστολείς αντλίας πρωτονίων)

 

Το γήρας ως παράγοντας πρόκλησης έλλειψης μαγνησίου

Τα δεδομένα από την Εθνική Εξέταση Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES) III επιβεβαίωσαν ότι η γήρανση είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου ανεπαρκούς πρόσληψης  Mg και προοδευτικής μείωσης των συγκεντρώσεών του στο σώμα με την πάροδο της ηλικίας [8].

Η εντερική απορρόφηση του Mg τείνει να μειώνεται με την ηλικία και αυτή η μείωση μπορεί να είναι μία από τις πιθανές αιτίες της έλλειψης μαγνησίου που συνοδεύει το γήρας.  Ο Charles Coudray  και οι συνεργάτες (2006) απέδειξαν σε πειραματόζωα ότι τα επίπεδα μαγνησίου  στο πλάσμα και τα ερυθροκύτταρα δεν επηρεάστηκαν με την ηλικία, ενώ η απέκκριση Mg στα ούρα και το επίπεδο Mg των οστών μειώθηκαν [9].

Σχέση του μαγνησίου, της βιταμίνης D και της βιταμίνης Κ2 

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη D είναι δύο θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τις φυσιολογικές λειτουργίες διαφόρων οργάνων. Το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών. 

Όλα τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D  φαίνεται να απαιτούν την παρουσία μαγνησίου, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις στο ήπαρ και τα νεφρά. Η έλλειψη οποιουδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναφέρεται ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως σκελετικές παραμορφώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο[20].

Έχει αποδειχτεί με μελέτες in vitro και in vivo, που έχουν προηγηθεί  ότι, τα ένζυμα που συνθέτουν και μεταβολίζουν τη βιταμίνη D εξαρτώνται από το μαγνήσιο. Πρόσφατες μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μαγνησίου αλληλεπιδρά σημαντικά με τη βιταμίνη D σε σχέση με την κατάσταση της βιταμίνης D και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Σύμφωνα με το NHANES των ΗΠΑ, το 79% των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν προσλαμβάνουν την ημερήσια  Συνιστώμενη Διατροφική Δόση Μαγνησίου[10].

Η μεταβολή της εντερικής απορρόφησης του Mg στα γηρατειά συχνά επιδεινώνεται από την εξασθένηση της ομοιόστασης της βιταμίνης D, που είναι συχνή στην τρίτη ηλικία. Η νεφρική επαναρρόφηση του Mg είναι μια ενεργή διαδικασία που συμβαίνει στην αγκύλη του Henle του νεφρού και στο εγγύς σπειραματοειδές  σωληνάριο. Η μειωμένη λειτουργικότητα των νεφρών, συχνή στους ηλικιωμένους, είναι μια πιθανή επιπλέον αιτία απώλειας Mg[11].

Η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου από μόνη της δεν συνιστάται για την πρόληψη των καταγμάτων στο γενικό μετεμμηνοπαυσιακό πληθυσμό. Οι ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος με ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη και απορρόφηση θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, αλλά πρέπει να προσαρμόζονται  στη λήψη, λαμβάνοντας υπόψη τις  πιθανές παρενέργειες και τον βαθμό συμμόρφωσής τους στη θεραπεία. Η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 είναι απαραίτητη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάγματος ή/και έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3. Επιλέγεται η φυσική και όχι η συνθετική βιταμίνη D3 που φέρεται σε βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά ή άλλα έκδοχα [D3 Gkelin drops]. Η δόση του D3 Gkelin drops καθορίζεται βάσει του επιπέδου συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό.

 H βιταμίνη K2 (μενακινόνη) και το μαγνήσιο  φαίνεται να εμπλέκονται στον μεταβολισμό των οστών. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση  φυσικής βιταμίνης Κ2 (Kappagkel caps)  μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος σε οστεοπορωτικούς ασθενείς, ενισχύοντας δυνητικά την αποτελεσματικότητα του ασβεστίου και της βιταμίνης D3. Χορηγείται μια κάψουλα Kappagkel πρωί και βράδυ με το φαγητό[12].

Το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D3, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των φωσφορικών αλάτων και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των οστών. Όλα τα ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D3 φαίνεται να απαιτούν μαγνήσιο, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας στις ενζυματικές αντιδράσεις στο ήπαρ και τα νεφρά. Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά αναφέρεται ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως σκελετικές παραμορφώσεις, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο[13].

Επειδή κυκλοφορούν διάφορες μορφές μαγνησίου επιλέγεται το συμπλήρωμα Magnigkel που περιέχει σε κάθε κάψουλά  του ταυρικό μαγνήσιο (28,5mg) και κιτρικό μαγνήσιο (143mg), χορηγώντας μία κάψουλα πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.

Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση συμπληρώματος διατροφής που φέρει στην ίδια κάψουλα τη βιταμίνη D3, τη βιταμίνη Κ2 και το μαγνήσιο, διότι η μεν δύο βιταμίνες ως λιποδιαλυτές, η απορρόφηση της μιας ανταγωνίζεται την απορρόφηση της άλλης στο λεπτό έντερο και αφετέρου μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του μαγνησίου.

Στοματικές εκδηλώσεις της ανεπάρκειας μαγνησίου και βιταμίνης D

Η επαρκής διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος που βρίσκονται στη διατροφή αποτελούν τα κύρια δομικά συστατικά των δοντιών. Η ανεπάρκειά τους οδηγεί σε εξασθένιση απορρόφησής τους από τα δόντια,  αυξημένη αιμορραγική τάση των ούλων, οστική απορρόφηση των φατνίων, χαλάρωση και πρόωρη απώλεια δοντιών. Η ανεπάρκεια αυτών των βασικών μετάλλων σχετίζεται με καθυστερημένη ανατολή των δοντιών και με υποπλασία της αδαμαντίνης ή της οδοντίνης των δοντιών.

Παίρνοντας ασβέστιο χωρίς μαγνήσιο έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μαλακής αδαμαντίνης, η οποία δεν μπορεί να αντισταθεί στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. 

Εκτός από το μαγνήσιο, το ασβέστιο και τον φώσφορο, απαιτείται επαρκής βιταμίνη D3 για τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας. Η βιταμίνη D3 έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο  και στην αναδόμηση των οστών. 

Εξάλλου, η ύπαρξη επαρκών επιπέδων της βιταμίνης D3 στο ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να μειώσει τον σχηματισμό της τερηδόνας, καθυστερώντας την εμφάνιση και την εξέλιξή της[14].

Kύριες αιτίες έλλειψης μαγνησίου και τα αποτελέσματά τους

Οι ολικές συγκεντρώσεις μαγνησίου στο πλάσμα είναι αξιοσημείωτα σταθερές σε υγιή άτομα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το ολικό Mg και Mg του σώματος στο ενδοκυτταρικό διαμέρισμα τείνουν να μειώνονται με την ηλικία. Οι διατροφικές ανεπάρκειες Mg είναι συχνές στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

 Άλλες συχνές αιτίες ελλειμμάτων Mg στους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν μειωμένη εντερική απορρόφηση Mg, μειωμένα αποθέματα οστού Mg και υπερβολική απώλεια ούρων. Το δευτερογενές έλλειμμα Mg κατά τη γήρανση μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές καταστάσεις και ασθένειες που συχνά παρατηρούνται σε ηλικιωμένους (π.χ. αντίσταση στην ινσουλίνη ή/και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2) και φάρμακα (π.χ. χρήση υπερμαγνησουρικών διουρητικών)[15].

Η χρόνια έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πολυάριθμων προκλινικών και κλινικών εκβάσεων, που παρατηρούνται κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό, στις οποίες περιλαμβάνονται η υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, αθηρωματοσκλήρυνση, ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακές αρρυθμίες, δυσανεξία στη γλυκόζη, αντίσταση στην ινσουλίνη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, αγγειακή αναμόρφωση, μεταβολές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, συσσώρευση αιμοπεταλίων/θρόμβωση, φλεγμονή, οξειδωτικό στρες, χρόνιο λίπος, καρδιοπάθεια, , καθώς και κατάθλιψη και άλλες νευροψυχιατρικές διαταραχές. 

Τόσο η γήρανση όσο και η έλλειψη Mg έχουν σχετιστεί με την υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών που προέρχονται από οξυγόνο και τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες είναι επίσης παρόντα σε αρκετές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως πολλές αγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, καθώς και αδυναμία, σαρκοπενία  και αλλοιωμένες ανοσολογικές αποκρίσεις[15].

Βιοχημικές διαταραχές που συνυπάρχουν με την έλλειψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο έχει άμεση επίδραση στην ισορροπία άλλων ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, του ασβεστίου και του καλίου . Η υπομαγνησιαιμία συμβαίνει συχνά παράλληλα με την υπασβεστιαιμία (χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) και την υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα)[16].

Ένα άτομο με πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί επίσης να έχει έλλειψη ασβεστίου ή καλίου. Το χαμηλό ασβέστιο είναι γνωστό ως υπασβεστιαιμία, ενώ η έλλειψη καλίου ονομάζεται υποκαλιαιμία. Το μαγνήσιο βοηθά στη μεταφορά ιόντων ασβεστίου και καλίου μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις καλίου και μαγνησίου όχι μόνο προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες , αλλά επίσης παρεμποδίζουν την αποτελεσματικότητα ή ενισχύουν την τοξικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με καρδιακή νόσο[16].

Η υπασβεστιαιμία είναι επίσης συχνή εκδήλωση στην υπομαγνησιαιμία. Η συμπτωματική υπασβεστιαιμία παρατηρείται πιο συχνά σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή έλλειψη μαγνησίου. Η υπασβεστιαιμία με έλλειψη μαγνησίου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να διορθωθεί με ασβέστιο, βιταμίνη D ή και τα δύο. Η θεραπεία με μαγνήσιο από μόνη της θα επιλύσει την υπασβεστιαιμία[16].

Η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται συχνά με υποκαλιαιμία. Η ταυτόχρονη έλλειψη μαγνησίου επιδεινώνει την υποκαλιαιμία και την καθιστά ανθεκτική στη θεραπεία με κάλιο. Σύμφωνα με τη υπάρχουσα βιβλιογραφία   η έλλειψη  μαγνησίου επιδεινώνει την απώλεια καλίου, αυξάνοντας τη έκκρισή του στα άπω εσπειραμένα σωληνάρια του νεφρού.

Μια μείωση του ενδοκυτταρικού μαγνησίου, που προκαλείται από έλλειψη μαγνησίου, απελευθερώνει την αναστολή των διαύλων ROMK (renal potassium secretory channel) που προκαλείται από το μαγνήσιο και αυξάνει την έκκριση καλίου. Η έλλειψη μαγνησίου από μόνη της, ωστόσο, δεν προκαλεί απαραίτητα υποκαλιαιμία. Μπορεί να απαιτείται αύξηση της απομακρυσμένης παροχής νατρίου ή αυξημένα επίπεδα αλδοστερόνης για την επιδείνωση της απώλειας καλίου λόγω έλλειψης μαγνησίου[17, 18].

Διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαγνησίου και υπομαγνησιαιμία. Το μαγνήσιο και τα φάρμακα χρησιμοποιούν  τις ίδιες οδούς μεταφοράς και μεταβολισμού στο σώμα για την εντερική απορρόφηση, το μεταβολισμό και την αποβολή τους.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λαμβάνεται ένα ή περισσότερα φάρμακα, υπάρχει πάντα ένας πιθανός κίνδυνος αλληλεπίδρασης με την κατάσταση του μαγνησίου. Κατά συνέπεια, η δράση ενός φαρμάκου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το μαγνήσιο (π.χ. το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος μπορεί να επηρεάσουν τη γαστρεντερική απορρόφηση των αντιβιοτικών τετρακυκλίνης) και ταυτόχρονα η φυσιολογική λειτουργία μετάλλων, όπως το μαγνήσιο μπορεί να επηρεαστεί από ένα φάρμακο (π. τα διουρητικά προκαλούν νεφρική απώλεια μαγνησίου)[19]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.M BarbagalloL J Dominguez. Μagnesium and aging. Curr Pharm Des. 2010;16(7):832-9.

2.X Y Yang,  J M HosseiniM E RuddelR J Elin Blood magnesium parameters do not differ with age. J Am Coll Nutr. 1990 Aug;9(4):308-13.

3.R J ElinJ M Hosseini. Magnesium content of mononuclear blood cells. Clin Chem. 1985 Mar;31(3):377-80.

4.Mario BarbagalloNicola Veronese

 Ligia J Dominguez 1 Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021 Jan 30;13(2):463.

5.Edita StokicAndrea RomaniBranislava IlincicAleksandar KupusinacZoran Stosic , Esma R Isenovic, Chronic Latent Magnesium Deficiency in Obesity Decreases Positive Effects of Vitamin D on Cardiometabolic Risk Indicators. Curr Vasc Pharmacol. 2018;16(6):610-617.

6.M P Vaquero. Magnesium and trace elements in the elderly: intake, status and recommendations. J Nutr Health Aging. 2002;6(2):147-53.

7.Mario BarbagalloNicola VeroneseLigia J Dominguez. Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021 Jan 30;13(2):463.

8.Ford E.S., Mokdad A.H. Dietary magnesium intake in a national sample of US adults. J. Nutr. 2003;133:2879–2882

9.Charles Coudray 1Christine Feillet-CoudrayMathieu RambeauJean Claude TressolElyett GueuxAndrzej MazurYves Rayssiguier.  The effect of aging on intestinal absorption and status of calcium, magnesium, zinc, and copper in rats: a stable isotope study. J Trace Elem Med Biol.  2006;20(2):73-81.

10.Qi Dai 1Xiangzhu Zhu 1JoAnn E Manson 2 3Yiqing Song 4Xingnan Li 5Adrian A Franke 5Rebecca B Costello 6Andrea Rosanoff 6Hui Nian 7Lei Fan 8Harvey Murff 1Reid M Ness 9Douglas L Seidner 9Chang Yu 7Martha J Shrubsole 1 Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2018 Dec 1;108(6):1249-1258.

11.Joshua N CurryAlan S L Yu. Magnesium Handling in the Kidney. Adv Chronic Kidney Dis. 2018 May;25(3):236-243.

12.Anna CapozziGiovanni ScambiaStefano Lello. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas. 2020 Oct;140:55-63.

13.Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189.

14.Uwitonze AM, Rahman S, Ojeh N, Grant WB, Kaur H, Haq A, Razzaque MS.Oral manifestations of magnesium and vitamin D inadequacy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Jun;200:105636. 

15.Mario Barbagallo 1Mario BelvedereLigia J Dominguez. Magnesium homeostasis and aging. Magnes Res. 2009 Dec;22(4):235-46.

16.D M RodenD H Iansmith Effects of low potassium or magnesium concentrations on isolated cardiac tissue. Am J Med. 1987 Mar 20;82(3A):18-23.

17.Faheemuddin Ahmedand Abdul Mohammed. Magnesium: The Forgotten Electrolyte—A Review on Hypomagnesemia.Med Sci (Basel). 2019 Apr; 7(4): 56.4.

18.Chou-Long Huang 1Elizabeth Kuo Mechanism of hypokalemia in magnesium deficiency. J Am Soc Nephrol. 2007 Oct;18(10):2649-52.

19.Uwe Gröber 1 Magnesium and Drugs. Int J Mol Sci. 2019 Apr 28;20(9):2094.
20.Uwitonze AM, Razzaque MS.Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function.
J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.

Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

 Magnigkel (Ταυρικό Μαγνήσιο + Κιτρικό Μαγνήσιο)©
Tο Magnigkel είναι συμπλήρωμα διατροφής, του οποίου κάθε κάψουλα   περιέχει 28,5mg Tαυρικού Μαγνησίου και  143mg Κιτρικού Μαγνησίου. Δοσολογία:

Μαγνήσιο και γήρανση. Παθοφυσιολογικές συνέπειες του ελλείμματος μαγνησίου στους ηλικιωμένους©
Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση ελλείμματος μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μορφή μαγνησίου με τη μικρότερη απορροφητικότητα©.
Το οξείδιο του μαγνησίου είναι μια μη χηλική μορφή μαγνησίου που συνδέεται με ένα οργανικό οξύ ή ένα λιπαρό οξύ.  Αυτό είναι το φθηνότερο συμπλήρωμα μαγνησίου και όσα άτομα το χρησιμοποιούν θα πρέπει να προσέχουν, διότι με  βάση τις διαθέσιμες έρευνες,  έχει ποσοστό απορρόφησης μικρότερο από 4% [1].

H επίδραση του μαγνησίου στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα©
Συγγραφείς: Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist), Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (MD, Cardiosurgeon), Το μαγνήσιο είναι το αφθονότερο  ενδοκυτταρικό δισθενές κατιόν  ιχνοστοιχείο, τα οποίο  είναι,  απαραίτητο για τη διατήρηση της ομαλής

Οι συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου στα ηλικιωμένα άτομα©
Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (ΜD, Radiologist) Η γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού συχνά συνδέεται με ολική έλλειψη του μαγνησίου (Μg) στο ανθρώπινο σώμα.

H ευεργετική συμμετοχή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας, στο γήρας και τις νόσους©
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα στοιχεία στη φύση. Είναι το τέταρτο κύριο κατιόν στο ανθρώπινο σώμα (μετά από το  Ca, Na και K), και το δεύτερο πιο άφθονο εντός των κυττάρων (μετά το K)[1].

Η ανάγκη συμπληρωματικής λήψης μαγνησίου στα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D και το μαγνήσιο (Mg) είναι μερικά από τα πιο μελετημένα θέματα στην ιατρική με τεράστιες επιπτώσεις στην

Ο ρόλος του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 στη θεραπεία της ημικρανίας©
Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπηρικών πονοκεφάλων, που συχνά συνοδεύονται από αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές[1].  Η ημικρανία είναι μια πολύ συχνή νευροβιολογική

Μαγνήσιο και Νόσος του Αλτσχάϊμερ©
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη  αιτία άνοιας και αυτό έχει αυξήσει την  ανησυχία των υγειονομικών αρχών, παγκοσμίως, καθώς η  άνοια έχει  τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα και την 

Το Μαγνήσιο και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας©
Το μαγνήσιο (Mg) εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη διατήρηση της ομοιόστασης όλων των ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, όπου εναρμονίζει

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού©.
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο συνηθέστερο  στοιχείο, που ανευρίσκεται στον φλοιό της γης, συνδεδεμένο  κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, όπως π.χ. ο μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο

Οι αγχολυτικές ιδιότητες του μαγνησίου©
Το επακόλουθο του ψυχικού στρες είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το άγχος που μπορεί να είναι από ήπιο έως σοβαρό. Αξίζει να σημειωθεί

Η συμβολή του μαγνησίου στη διατήρηση της υγείας©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο  συνηθέστερο στοιχείο στον φλοιό της Γης, το οποίο  είναι συνδεδεμένο κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα όπως ο  μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης.

H συμπληρωματική πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 με βιταμίνη D3, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ2 και ω-3 λιπαρά οξέα©
Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) προκάλεσε διεθνή ανησυχία και ανάγκασε τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  να κηρυχθεί διεθνώς  έκτακτη ανάγκη

Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©
Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες

Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής λήψης κιτρικού και ταυρικού μαγνησίου στη συμπτωματολογία της ιδιοπαθούς πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς©
Η ιδιοπαθής πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας  αναφέρεται στη συστολική μετατόπιση της μιας  ή και των δύο γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας προς τον αριστερό κόλπο της καρδιάς, με ή χωρίς ανεπάρκεια της μιτροειδούς. 

Το μαγνήσιο ως παράγοντας αντιγήρανσης, υγείας και πρόληψης ασθενειών©
Το ιχνοστοιχείο  του μαγνησίου (Mg) είναι ένα δισθενές ενδοκυτταρικό κατιόν που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο κύτταρο και το δεύτερο κατιόν μετά το κάλιο (Κ).

Η συνδυασμένη συμπληρωματική χορήγηση ταυρικού και κιτρικού μαγνησίου (Μagnigkel) μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της υπέρτασης©
Η ανθρώπινη ιδιοπαθής υπέρταση είναι μια σύνθετη  πολυπαραγοντική κατάσταση της αρτηριακής πίεσης που βρίσκεται  υπό πολυγονιδιακό έλεγχο. Αν και η ακριβής αιτιολογία της ιδιοπαθούς υπέρτασης είναι

Οι κίνδυνοι από την κακή ποιότητα του ύπνου©
Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, οι νόσοι του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος,  η άνοια, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και το στρες με επακόλουθο τη μείωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.

Η ευεργετική δράση του μαγνησίου, της L- θεανίνης, μελατονίης και βιταμίνης Β12 στα άτομα με αϋπνίες©
Τo μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να

Η έλλειψη μαγνησίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πολλών ασθενειών©
Το μαγνήσιο είναι το όγδοο κατά σειράν παρουσίας , πιο  κοινό στοιχείο στον φλοιό της Γης και συνδέεται κυρίως σε κοιτάσματα ορυκτών, για παράδειγμα ως μαγνησίτης (ανθρακικό μαγνήσιο) και δολομίτης. 

H αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης με τη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου©
Ο ρόλος του ασβεστίου, βιταμίνης D3, βιταμίνης Κ2 και του μαγνησίου στο μεταβολισμό των οστών Η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια προοδευτικά εξελισσόμενη συστηματική σκελετική

Ο φαύλος κύκλος της έλλειψης μαγνησίου και του στρες©
Η έλλειψη μαγνησίου και το στρες είναι και οι δύο συνηθισμένες καταστάσεις στον γενικό πληθυσμό, οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, εφόσον διαρκούν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης προβλημάτων υγείας. 

Ο ρόλος του μαγνησίου στην παθογένεση των διαταραχών του μεταβολισμού και του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Το μαγνήσιο (Mg) είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον  ανθρώπινο οργανισμό που συμμετέχει στη ρύθμιση πολλών φυσιολογικών λειτουργιών. 

Η αντιυπερτασική δράση του μαγνησίου©
Η υπέρταση είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού επιπολασμού της και της ισχυρής συσχέτισής της με καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. 

Νυχτερινές κράμπες των ποδιών©
Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και διαρκούν κατά μέσον όρο εννέα λεπτά ανά επεισόδιο.

To μαγνήσιο είναι πολύτιμο για την αποκατάσταση της ποιότητας του ύπνου©
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι, το μαγνήσιο  παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση  του ύπνου.


Δείτε όλα τα άρθρα »


  Ο συγγραφέας του παραπάνω άρθρου, Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, δημιουργός του zinc.gr, σας ευχαριστεί που αφιερώσατε τον πολύτιμο χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρόν άρθρο. Αν θα θέλατε να λαμβάνετε την ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ του Δρ Δ.Ν.Γκέλη μπορείτε να εγγραφείτε στα ενημερωτικά μας email στέλνωντας μας τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομειου, μέσω της παρακάτω φόρμας.